Voor het eerst in veertien jaar strijkt Vans Warped tour weer neer op Nederlandse bodem. De laatste keer was in 1999, Suicidal Tendencies zou optreden maar had op het laatste moment afgezegd. Iets waar ik toentertijd enorm van baalde want juist voor deze band ging ik naar de Vans Warped tour. Een generatie later ben ik weer bij de Vans Warped tour, ditmaal met mijn tiener dochter en haar vriendin die o.a. Escape the Fate wilden zien optreden. Zij krijgen de zelfde teleurstelling te verwerken als ik veertien jaar geleden, ook Escape the Fate heeft op het laatste moment afgezegd.

VansWarpedTour2013_Rockportaal-28We besluiten om tòch te gaan en parkeren rond half twaalf de auto bij het Klokgebouw. Daar sluiten we aan in een mensen massa die vanaf het station tot aan de ingang reikt. Helaas hebben we door die lange rij en al het wachten een aantal bands van de sterke line-up moeten missen. John Coffey pakken we daarom noodgedwongen mee via het raam. Ruim twee uur na aankomst in Eindhoven stappen we eindelijk het Klokgebouw binnen. Terwijl John Coffey hun laatste nummer inzet.

De eerste band die we meepakken is the Maine, drie rijen dik tegen de barrière staan schattige meisjes met piercings, mutsjes en allerlei kleuren geverfd haar al te gillen tijdens de sound-check. Het amuseert de zanger John O’Callaghan duidelijk want hij slooft zich extra uit en de meisjes lachen en gillen hem toe. Het enthousiasme en de interactie met het publiek blijft, vanuit het publiek wordt de band bestookt met ballonnen. John raapt ze op en gooit ze terug tot groot genoegen van zijn fans. De heren van the Maine hebben er zin in en geven een energieke show weg en het publiek verslint het met volle teugen tot de laatste noot.

Na een rondje festival markt en even gekeken te hebben naar de skate-boarders en BMX rijders bij de half-pipe besluiten we om Crossfaith te gaan bekijken. We hebben veel goeds over de live optredens van deze band uit Osaka gehoord dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Met een theatraal intro komen de heren op. En dan barst de hel los. Crossfaith gooit een heerlijke dampende bak met metalcore uit over het publiek en zanger Kenta Koie eist meerdere keren een circle pit, een wall of death en zelfs een human-pyramid en hij krijgt het allemaal. Als kers op de taart werpt toetsenist Terufumi Tamano zichzelf ook nog even in het publiek en crowd-surft over de uitgelaten fans. Crossfaith gunt het publiek geen seconde van de half uur durende set om op adem te komen. Het optreden voldeed aan de verwachtingen en meer! Bezweet en vermoeid vragen we ons af of we een volledige set van deze mannen überhaupt zouden overleven.

VansWarpedTour2013_Rockportaal-16De volgende op ons lijstje is Billy Talent, we kunnen rustig in de zaal van de Monster South Stage blijven. Tijdens de soundcheck staan zanger Ben Kowalewicz en gitarist Ian D’Sa het publiek al toe te zwaaien en hun duimpjes gaan omhoog als fans op de eerste rij de Canadese vlag hijsen. In een set van drie kwartier komen o.a. Fallen Leaves, Try honesty, Devil on my shoulder en als afsluiter Red flag voorbij. Ben is blij hier te zijn met deVans Warped tour en vind dat het veel te lang geduurd heeft sinds de laatste Vans Warped Tour, natuurlijk zijn de fans het met hem eens. Vanaf frontrow tot achter in de zaal èn op de balkons wordt meegezongen en gesprongen en Ben geniet daar zichtbaar van en geeft op zijn beurt ons alles wat hij in zich heeft.

Door een wisseling in het programma is Enter Shikari naar voren geschoven en zal na Billy Talent het podium bestijgen. Het feestje wat Billy Talent begonnen was doen de heren van Enter Shikari nog even dunnetjes over. Rou Reynolds klimt na het eerste nummer al op de barrière en zweept het publiek op. Even later doet hij dit vanaf de boxen aan de zijkant van het podium. Het enige momentje van rust is als Rou ons meedeelt dat hij trots is op alle mensen hier die èchte muziek kunnen waarderen. De muziek die je tegenwoordig hoort in de hit parades zetten niet aan tot denken, die maken je dom. Muziek hoort onvoorspelbaar te zijn vindt Enter Shikari en hoort je uit te dagen. En uitdagen doen ze.

Voor ons zal Enter Shikari de afsluiter zijn van de Vans Warped tour 2013, wij gaan richting huis. Moe, bezweet maar erg voldaan! Vans mag volgend jaar wel wéér komen.