[singlepic id=12639 w=320 h=240 float=left]In 2010 stond het vijftal Vicious Rumors ook al bij The Rambler op het podium. Dat optreden heb ik toen gemist, en mij is achteraf duidelijk gemaakt dat ik een flink feestje aan me voorbij heb laten gaan. De filmpjes welke via de site van de kroeg te bekijken zijn onderstrepen dit, en toen ik zag dat ze weer langs zouden komen, heb ik me voorgenomen dit feestje deze keer niet te missen.

Eigenlijk zouden de heren in het voorprogramma van Forbidden staan, een tweetal weken eerder in Dynamo. Of het waar is weet ik niet, maar ik heb wat geruchten gehoord dat de heren zelf aangegeven hebben liever in The Rambler te spelen. Feit is wel dat ik na aankomst terwijl het optreden net begonnen is, ik midden in een uitgelaten kroeg vol met metalheads beland. Een band die lekker op elkaar gepakt op een een met apparatuur volgestouwd podium staat, het publiek op 10 cm. afstand, zwiepende haren overal. Opmerkingen vanaf het podium dat de band verbaasd is over de fikse toeloop, en een band die aangeeft helemaal in hun nopjes te zijn met de sfeer. Biertje in de hand, wat wil je nog meer?

Ik moet eerlijk bekennen dat Vicious Rumors een band is welke ik wel van naam en een enkel nummer ken, maar echt bekend met hun nummers ben ik absoluut niet. En dat terwijl hun biografie toch terugreikt naar 1979 en het aantal uitgebrachte albums niet op twee handen te tellen is. Moet ik mij nu toch een beetje schamen?

[singlepic id=12631 w=320 h=240 float=right]Nee hoor, ik schaar dit optreden gewoon in de categorie “bands die hun eerste indruk op mij achter mogen laten” en luister ’t lekker onbevooroordeeld aan. Dat ’t genre rechtoe rechtaan old school metal is, speelt daarbij alleen maar in het voordeel van de band: heerlijk metal zonder poespas, een zanger waarvan ik alleen maar respect voor z’n stem op kan brengen, geflankeerd door een band die lekker strak en vettig speelt en daarbij de indruk wekt ’t even tussedoor uit de mouw te schudden  staan garant voor anderhalf uur scheurende gitaren van de bovenste plank. Het mooie van The Rambler is, dat het podium nog geen 15 cm. hoog is: publiek en band staan dus letterlijk oog in oog met elkaar. Het is dan ook geen band die 2 meter boven een grote zaal uittorent en een act voor het publiek neerzet: hier wordt de act met het publiek neergezet. Dat is wat in mijn ogen dit soort concerten in deze kroeg zo veel beter maakt dan in een grote zaal.

Zoals vaker met bands die ik niet of nauwelijks ken: ik weet niet of ze hun beste nummers gespeeld hebben, of dat ze in vergelijking met andere shows goed of slecht gespeeld hebben. Ik weet alleen dat dit optreden me nog lang bij zal blijven…

[nggallery id=1042]