Voor de liefhebbers van VNV Nation is het vanavond de tweede en laatste kans om deze band dit jaar live in Nederland aan het werk te zien: naast het optreden op Summer Darkness heeft 013 enige clubshow van deze heren te pakken. Voor mij is het de tweede clubshow van deze Brits/Ierse future pop band: in 2009 heb ik ze in de Effenaar gezien, waarbij ze eveneens voorafgegaan werden door Straftanz. Ondanks een hoog aandeel electronische muziek is een zo goed als perfecte live show me bijgebleven, niet in de laatste plaats te danken aan de erg sterke zang van frontman Ronan Harris.

[singlepic id=12603 w=320 h=240 float=left]Hoewel 20:30 uur als aanvang op de website aangegeven staat, betreedt Straftanz een kwartiertje eerder het podium, als de Dommelsch zaal zich nog langzaam aan aan het vullen is met bezoekers. Het balkon is niet toegankelijk, en de gordijnen in de hoeken achteraan zijn gesloten. Geen uitverkochte avond dus, maar doordat de bezoekers nu ‘gedwongen’ worden vooraan te blijven doet de zaal allesbehalve leeg aan. De bezoekers zijn van divers pluimage: naast een duidelijke vertegenwoordiging vanuit ‘the scene’ blijkt dat deze muziek toch duidelijk een breder publiek aantrekt: bankhangers, gamefreaks, metalheads, alles is vertegenwoordigd.

Bij de setlist van Straftanz is duidelijk te merken dat de band gekozen heeft voor een opbouwende lijn: de eerste nummers zijn de wat rustigere van hun repertoire, en het optreden lijkt ook een beetje langzaam op gang te komen. Het duurt een minuutje of tien voordat de band de aandacht vanuit de zaal te pakken heeft, maar vanaf dan is er ook duidelijk een stijgende lijn te bespeuren: met het meer uptempo worden van de nummers neemt de greep van de band op het publiek toe. De enorm dansbare muziek zorgt voor een ritmisch deinende massa vooraan het podium, terwijl de zwaar aangezette synthesizer bas door de zaal klinkt. Hoogtepunten zijn toch wel Straftanz en de afsluiter Tanz kaputt, was euch kaputt macht. Na dit nummer is duidelijk: de zaal is klaar voor VNV Nation!

[singlepic id=12621 w=320 h=240 float=right]Als we zo’n half uurtje verder zijn, is de Dommels zaal toch wel lekker vol gelopen, en Ronan & co. worden enthousiast ontvangen als ze het podium opkomen. Na afloop van het eerste nummer wordt er door de zanger een begin gemaakt van een flinke monoloog. Hoewel ik geen voorstander ben van al te veel geouwehoer op het podium, blijk in dit geval echter al snel dat het doel is om het publiek bij de show te betrekken: in rap tempo volgen er wat grappen en worden shirts en kapsels van bezoeker bekritiseerd. De opmerking dat er een nieuw album aan zit te komen wordt met gejuich ontvangen, waarop de zanger lachend reageerd dat ze nog niet eens weten wat hun te wachten staat, het zou ook wel eens een 13Hz toon kunnen zijn, 45 minuten lang…

Daarna is het echter vol gas verder met de aanstekelijke mix van herhaalde samples, zuivere zang, synthesizer bas, energieke deuntjes en dit alles doorspekt met een beetje een duistere ondertoon. De boodschap van dit alles is echter heel eenvoudig: gewoon lekker dansen! Als na een aantal nummers de zang toch een beetje weg begint te zakken, volgt er een rechtstreekse boodschap aan de lichtman om wat minder enthousiast met de rookmachine om te gaan. Afgezien van dit incidentje zet de band een show neer die tegenovergesteld is aan die van Straftanz: waar daar gaandeweg duidelijk een stijging waar te nemen was, zet VNV Nation meteen hoog in en houdt dat nivo vast. Ze brengen veel nieuw werk ten gehoren, maar vergeten daarbij ook niet om nummers als o.a. Chrome, Epicentre en Legion te spelen, waardoor ze een evenwichtige setlist presenteren.

Naast de kwalitatief goede performance van beide bands mag ook een complimentje gegeven worden aan de technische mensen van 013: het was een avond dat oordoppen eigenlijk overbodig waren, maar waarin overal in de zaal een plekje te vinden was waar het geluid prima overkwam. Hulde daarvoor!

[nggallery id=1040]

[nggallery id=1041]