Grote man achter het sterren ensemble VocaMe is Michael Popp (onder andere bekend van Qntal, Estampie). Met zangeressen van onder andere Qntal, Helium Vola, Unto Ashes en Faun presenteerden zij het (klassieke) meesterwerk “Kassia”. “Kassia” is geïnspireerd op één van de eerste vrouwelijke componisten uit de Byzantijnse tijd. Hun tweede optreden (na de Cd presentatie in München) zal op Zaterdag 1 mei in de bijpassende locatie St Stevenskerk in Nijmegen zijn. Kortom, tijd voor meer achtergrondinformatie bij dit interessante project en daarom wat vragen aan Michael Popp zelf!

1. Wanneer en waarom werd je geïnteresseerd in Kassia?

Dat was tijdens de tour van Qntal. De Amerikaanse band Unto Ashes was de support en hun bandleider, Michael Leird, die in zijn normale leven boekverkoper is van zeldzame boeken vertelde me over dit manuscript. In het begin was ik sceptisch, want ik kon me niet voorstellen dat zo’n veelbetekenend muziekstuk nog niet ontdekt was. Toen ik de muziek zag was ik overtuigd van de kwaliteit en begonnen we het project.

2. Hoe kreeg je al deze (druk bezette) zangeressen bij elkaar?

‘Druk’ is het sleutelwoord. Het is haast onmogelijk om iedereen op dezelfde tijd op dezelfde plek te krijgen. We schreven een complete partituur van wat we opgenomen hebben het afgelopen jaar. Op deze manier kunnen we ook andere zangeressen uitnodigen voor het project. Mijn doel is om een ensemble, van zeg zo’n tien zangeressen, te stichten die de muziek kunnen brengen in dezelfde hoge kwaliteit, maar niet iedereen hoeft tegelijkertijd in dezelfde groep te zitten. Een ander ding; niet iedere zangeres kan zingen met ieder ander als het gaat om het samen zingen, maar ook wat betreft karakter past niet iedereen bij elkaar. Dat is een uitdagende, maar ook interessante taak.

3. Hoe heb je dit album opgenomen? Was het nodig om alle zangeressen bij elkaar te hebben of deed je het in verschillende sessies?

Iedereen was er tegelijkertijd. De muziek is zo delicaat dat het onmogelijk is om het stap voor stap op te nemen. De opnames zijn dus echt live. We werkten met een team van deskundige geluidsmensen die deze moeilijke muziek aan kunnen. Het is namelijk zo, des te minder muziek, des te beter moet het opgenomen worden omdat je werkelijk elk klein detail of geluid hoort.

4 Wat is jouw idee achter de naam VocaMe?

Ik heb het simpelweg mijn vrouw gevraagd of zij een idee had hoe we het project konden noemen en zij antwoordde spontaan VocaMe – ‘roep me’. Ik hou van die naam. Het zegt precies waar het project om draait.

5. Volgt er nog meer na “Kassia”? Is het idee om een ensemble te creëren die verschillende componisten gaat uitvoeren?

Ja. Eerst willen we het werk van Kassia afmaken. Daarna denken we aan nieuwe manieren, misschien ook moderne composities.

6. Had je het huidige succes verwacht van VocaMe? Zeker omdat veel mensen die normaal gesproken verschillende muziek mooi vinden nu allemaal de muziek van VocaMe lijken te aprreciëren?

Ik wist dat het project iets speciaals is. Mensen houden soms van een simpele pure boodschap en VocaMe is een simpele en pure boodschap. Het is hoogstaande muziek gericht op zang. Het is rustig, meditatief en je kunt al je gedachten achter je laten wanneer je ernaar luistert. Dit is iets wat je niet meer vindt in de huidige muziek business.

7. Wat kunnen we verwachten van de toer? Zijn het allemaal akoestische optredens?

Alles is akoestisch, beloofd. Bijna 100% vocaal, het concert is een loutering van je ziel. Je kunt je zelfs niet voorstellen dat je het saai vindt of dat je zou wensen dat het meer rock ‘n roll is omdat al je gedachten weg gespoeld zijn.

8. Iets wat je altijd wilde zeggen, maar nog nooit gevraagd bent…

Vraag: Al jaren breng je één of twee CD’s uit in een jaar met verschillende groepen als QNTAL, ESATMPIE, VOCAME, AL ANDALUZ PROJECT, je componeert, je speelt, je produceert, je doet onderzoekt… slaap je nooit?

Antwoord: NEE

 

Michael Popp.