“Beyond Hell / Above Heaven” is alweer het vierde studioalbum van de Deense band Volbeat met als frontman Mike Schøn Poulsen. Het vorige album “Guitar Gangsters and Cadillac Blood” was al een goed begin van het succes van de band (zie de recensie op Rockportaal.nl) maar met dit album doen ze er nog een schepje bovenop.

Blijkbaar kunnen de Denen dit niet alleen en hebben ze de hulp ingeroepen van andere artiesten zoals Henrik Hall, Mille Petrozza (Kreator) en Mark “Barney” Greenway (Napalm Death). De nummers “The Mirror And The Ripper” en “7 Shots” zijn het vervolg op het verhaal van het vorige album “Guitar Gansters and Cadillac Blood”.

Op het nieuwe album worden in dertien nummers alle denkbare rockgerelateerde muziekstijlen zoals rockabilly, rock n roll, punk en metal perfect gecombineerd. Het is hierdoor dan ook een erg toegankelijk album. Dit blijkt wel met de eerste single van het album, “Fallen” (geschreven door Poulsen en opgedragen aan zijn vader), een nummer dat bijvoorbeeld veel gedraaid wordt door 3FM.

Alle nummers stralen, ondanks de soms wat sombere teksten, een bepaalde positieve kracht uit die je van het begin tot het eind volledig meesleurt zodat je de cd snel opnieuw wil luisteren. Het enige minpuntje van “Beyond Hell / Above Heaven” is het nummer “Evelyn”. Barney grunt een groot gedeelte van deze track en dat had er wat mij betreft niet op hoeven te staan.

Het album sluit af met het nummer “Thanks” waarmee de band alle fans van Volbeat bedankt. De muziek voor dit nummer is gebaseerd op de muziek van de bands No Use For A Name en Teenage Bottlerocket en dat is dan ook duidelijk te merken.

Volbeat is er in geslaagd een goed en gevarieerd album af te leveren waarmee ze zeker nog meer fans zullen krijgen dan met het vorige album. Toch moeten ze opletten dat ze niet te commercieel worden en daarmee de fans achter zich laten die trouw zijn geweest vanaf het eerste uur.

Er is overigens ook een speciale uitgave van dit album die de DVD bevat van het optreden wat op 24 februari in 013 (Tilburg) gehouden werd. Dit concert was het vervangende optreden van het concert wat in november 2009 plotseling afgebroken moest worden omdat Poulsen opeens op het podium instortte wegens ziekte.

Op 10 november 2010 staat Volbeat in een uitverkochte Heineken Music Hall (Amsterdam).

Tracklist:
1. The Mirror And The Ripper
2. Heaven Nor Hell
3. Who They Are
4. Fallen
5. A Better Believer
6. 7 Shots
7. A New Day
8. 16 Dollars
9. A Warrior’s Call
10. Magic Zone
11. Evelyn
12. Being 1
13. Thanks