Within Temptation bestaat vijftien jaar en dat is reden genoeg voor een feest. Wat voor een feest? Een groot en speciaal feest genaamd Elements! Within Temptation heeft fans van over de hele wereld uitgenodigd om naar hun feest te komen. Om een gigantisch feest te geven heb je natuurlijk ruimte nodig en dat heeft de band gevonden in het Antwerpse Sportpaleis. Op de site van Within Temptation was te lezen dat de show uitverkocht is en dat schept hoge verwachtingen. Fans uit meer dan vijftig verschillende landen hebben laten weten aanwezig te zullen zijn.

[singlepic id=20095 w=320 h=240 float=left]Rond 18 uur komen we aan bij het Sportpaleis waar al een flinke groep fans staat te wachten bij de deur. Fans zijn ongeduldig en willen naar binnen en dat laten ze merken ook. Bij elke beweging aan de andere kant van de deuren wordt er gegild en geapplaudisseerd . Omstreeks half zeven is het dan echt zover. Bezoekers rennen naar binnen om het beste plekje te bemachtiging, een echt gekkenhuis. In de foyer is het gezellig druk met allerlei eetkraampjes en is er uiteraard ook merchandise van deze show te vinden.
De arena waar de show plaats zal vinden maakt een diepe indruk. Hij is gigantisch en al goed gevuld met bezoekers! Op het scherm boven het podium speelt doorlopend een film om de nodige tijd op te vullen voor de show kan beginnen. Duidelijk beelden uit het archief van Within Temptation. Het podium is rijkelijk gevuld voor het Il Novecento Orchestra. Ruim twee derde van het podium is gevuld met het orkest met bovenin het koor.

[singlepic id=20098 w=320 h=240 float=right]Iets later dan gepland begint het orkest met de intro “The Silent Force” van de show gevolgd door het nummer “Iron”. Een grote lichtgevende kist wordt omlaag gelaten waar Sharon uit komt in een zwart gewaad. Schitterend! Al snel wordt het gewaad uitgetrokken en komt er een Lady Gaga achtige jurk onderuit. Een prachtig geel corset met een vogelkooi-achtige rok. Vaag maar het werkt wel voor op het podium. De band heeft er zin in en het koor is echt een aanvulling op het nummer. De set raast verder met het nummer “In The Middle Of The Night”. Wanneer dit nummer tegen zijn eind loopt wordt er een gitarist omlaag gelaten op de lichtgevende kist. Wauw! De toon van de avond is gezet. Gas erop en knallen. Het nummer “Faster” wordt luidkeels mee geblèrd, al stel ik me hier wel de vraag of het orkest hier toegevoegde waarde heeft.
Bij “Fire And Ice” komt  een mooie piano omhoog te midden van het orkest vergezeld door Sharon. Sharon is duidelijk goed bij stem en heeft duidelijk getraind.
Dat het orkest niet voor niks bij deze avond is wordt duidelijk bij “Our Solemn Hour”. Het nummer staat als een huis!
[singlepic id=20109 w=320 h=240 float=left]Verder met “Stand My Ground” gevolgt door “Angels”. Sharon staat als een echte engel op het podium met gigantische witte vleugels. Prachtig!
Na redelijk wat up tempo nummers is het tijd voor wat rustig werk om op adem te komen.  Sharon verwisseld wederom van jurk. Heerlijk is het om “The Last Dance” te horen. Dat Within Temptation niet gespaard heeft op extra’s tijdens de show is hier ook duidelijk. Op het podium dansen tijdens dit nummer steltlopers met vaandels. De gitaristen vergezellen het orkest op trommels. Het nummer grijpt je bij de strot en hier en daar zie ik mensen wat sterretjes aansteken. Magisch! “Never Ending Story” wordt akoestisch gespeeld en op het podium danst een balletdanseres.
Inmiddels zijn we in het midden van de set beland. Tijd voor wat meer brutaliteit. Deze wordt gecreëerd door het nummer  “Candles”. George Oosthoek (Ex Orphanage) mag zijn kunsten laten horen samen met Sharon.  Zijn grunts zijn zoals we die van hem gewend zijn rauw en vanuit zijn tenen! Dat Sharon haar ijzige stem van weleer niet kwijt is laat zij hier goed horen. Strak! Oud toetsenist Martijn Westerholt mag zijn oude maatjes vergezellen op de toetsen.

[singlepic id=20096 w=320 h=240 float=right]Dat Within Temptation een meer pop achtige draai heeft gegeven aan hun laatste album is duidelijk. Tijd dus om een andere weg in te slaan met de set en gaan we verder op de disco tour met “Sinéad”. Dit nummer wordt ingeleid met de gelijknamige short movie die bij het album “The Unforgiving” gemaakt zijn. Tijdens de movie wisselt Sharon wederom van jurk. Grote discoballen worden boven het podium getakeld. Het is feest! Bij een leuk feestje wordt gezongen en dat gebeurd ook ruimschoots met de David Guetta cover “Titanium”. De zaal staat op zijn kop met dansend publiek. Top 40 met een metal sausje en dat smaakt naar meer! Dat meer dat krijgen we met de Lana Del Rey cover “Summertime Sadness”. Blijkbaar is één drummer niet genoeg dus wordt er nog één extra bijgehaald. Kan het nog meer disco? Jazeker, met de cover “Grenade” van Bruno Mars. Het nummer wordt opgeleukt door het nodige vuurwerk wat het een mooi moment maakt in de show.

Genoeg disco. Verder met “The Promise”. Deze wordt prachtig gespeeld door het orkest en koor! Ook Sharon komt hier goed uit de verf! De uithalen zijn loepzuiver en strak. Ook hier is zij van jurk gewisseld  Deze keer niet kort maar, zoals we dat van vroeger gewend waren, een echte Sharon jurk: groot en wit! Ook hier weer vuurwerk met vooral harde knallen.
Tijd voor wat rustigers. “Memories” blijft het goed doen live. Heel het Sportpaleis zwaait met de armen mee en hier en daar duiken de sterretjes weer op wat een heel warme sfeer geeft. Voor mij is dit het hoogtepunt van de avond. Adembenemend!
Tijd vliegt als je plezier hebt. Het is alweer tijd voor het laatste nummer “Mother Earth”. Tijdens het begin van het nummer verschijnen drie gigantisch opblaasbare planten op het podium. Erg passend bij het thema van het nummer!

[singlepic id=20110 w=320 h=240 float=left]Within Temptation verlaat het podium maar niet voor lang. Het publiek is duidelijk nog niet uitgefeest en wil meer. Heel wat voeten gestamp klinkt door de arena!  Hier kan je geen nee tegen zeggen als band en Within Temptation komt terug op het podium. Zij hebben nog vier nummers voor ons in petto. De eerste toegift komt met het nummer “What Have You Done”. Ik had gehoopt ditmaal het nummer live met Keath Caputo te zien. Helaas was hij er niet bij en moesten we het doen met de clip op de achtergrond. De volgende toegift krijgen we met het rustige “Our Farewell”. Sharon wordt bijgestaan door Isabella die met haar prachtige operastem een prima aanvulling is voor het nummer. Of zij hier afscheid nemen van ons? Nee hoor!  “Ice Queen” kan natuurlijk niet vergeten worden. “Stairway To The Skies” is toch echt het laatste nummer van deze avond. Voor dit nummer afgelopen is lopen we de zaal uit om alle drukte voor te blijven. Ik denk dat Within Temptation zijn belofte heeft waar gemaakt en een show heeft neergezet zoals ze dit nooit eerder hebben gedaan. Het was een avond met veel hoogte punten en oude bekenden. Het was een feest van de bovenste plank. Elements, een geslaagd feest!

[nggallery id=1700]