[singlepic id=7272 w=320 h=240 float=left]Enige tijd geleden was er op het NS station in Eindhoven het NS Tryout Festival, met diverse culturele disciplines, waaronder muziek. Op het podium midden in de hal heb ik voor het eerst kennis gemaakt met (de muziek van) Yasmin, een jong aanstormend talent wat op dit moment hard aan de weg aan het timmeren is, o.a. door als support act voor Miss Montreal op te treden. Tevens staat er een zojuist uitgebrachte single op haar naam: Why don’t you go. Deze is via internet legaal te downloaden.

Vrijdagavond de 26e ga ik rond 18:00 uur richting Effenaar. Achter de voor het publiek nog gesloten deuren maak ik aangenaam kennis met Hans (manager) en Guus (tourmanager) van Yasmin. De soundcheck van Miss Montreal is nog in volle gang, en in de kleedkamer maak ik kennis met Erwin Gabeler (gitaar) en Huub van Loon (toetsen). Waar de volledige band normaal uit 5 personen bestaat, is besloten om het gedurende de support optredens tot een drietal te beperken, om een intiemere sfeer te scheppen. Wezenlijk bestanddeel hiervoor is het schemerlampje, wat ik op foto’s van eerdere optredens heb zien staan, en wat nu ook weer een prominent plekje op het podium krijgt gedurende de soundcheck.

[singlepic id=7285 w=320 h=240 float=right]Terwijl de band na de soundcheck weer backstage verdwijnt om zich op het podium voor te bereiden, zijn intussen de deuren geopend en stroomt het publiek langzaam aan binnen. In de voorverkoop zijn zo’n 700 kaarten verkocht. Met nog een aantal aan de deur te verkopen kaarten zal de zaal vanavond niet uitverkocht zijn, maar toch goed gevuld ogen.

Met een kleine vertraging betreden Yamin, Erwin en Huub het podium, en nemen helemaal vooraan plaats achter de instrumenten. Het hele idee van een intiem optreden wordt hierdoor versterkt: er is nauwelijks afstand tussen de bezoekers vooraan en de band. Er is ruimte voor een setlist van een half uurtje, en toch wel zichtbaar een beetje zenuwachtig worden de eerste nummers ingezet. Die zenuwen zijn echter alleen hoorbaar tussen de nummers, want zodra ze begint te zingen weet ze iedere keer weer opnieuw te verrassen: zo’n rustige stem als ze heeft wanneer je met haar praat, zo dynamisch klinkt ze tijdens het zingen: rauw en energiek weet ze de nummers te vertolken. Waarbij natuurlijk ook de nodige credits naar de overige twee muzikanten uitgaan, maar zij houden zich ingetogen op de achtergrond: de zangeres mag ook de rol van blikvanger op zich nemen.

[singlepic id=7296 w=320 h=240 float=left]Het valt op dat ze hier bijzonder goed mee om weet te gaan, en haar presentatie bestaat dan ook uit een juiste mix van gepast arrogant overkomen en down-to-earth zijn. Dat laatste wordt wel erg duidelijk als ze haar nieuwe single aankondigt: een beetje verlegen moet ze opbiechten dat ze ter plekke de titel vergeten is…

Dat haar optreden door het publiek vooraan gewaardeerd wordt, is te merken aan de reacties van de mensen vooraan: er is weinig geklets vooraan te merken, ze weet duidelijk de aandacht van de zaal te trekken. Gezichtsuidrukkingen en gebaren die van lof spreken na het optreden zijn dan ook duidelijk waarneembaar. Nu nog support act, ben ik benieuwd wanneer ze zelf een eigen voorprogramma heeft…

Met dank aan Hans, Guus, Erwin, Huub en natuurlijk Yasmin voor het totstandkomen van de foto’s.

[nggallery id=592]

[nggallery id=593]

[nggallery id=594]