[singlepic id=6571 w=320 h=240 float=left]De grote hal van het NS station te Eindhoven: groot, vierkant en met een nagalmtijd die er voor zorgt dat een eenmalig omgeroepen bericht toch zeker nog 2 keer te horen is. Dus hoewel absoluut niet de eerste lokatie welke in je op zou komen voor een concert, is dit toch de plek waar het podium opgesteld staat. Dit alles in het teken van het NS Tryout Festival: op 4 verschillende stations zijn er gedurende 3 dagen diverse optredens in o.a. de categorieën muziek, theater, film & kunst, en een van de optredende artiesten is Yasmin.

Een tijdje geleden ben ik per toeval op de muziek van Yasmin gestuit. Ik heb er toen eens naar geluisterd, maar om eerlijk te zijn niet al te veel aandacht aan besteed. Tot me opviel dat ik haar naam toch wel regelmatig op zag duiken. De aankondiging dat ze in de line-up van het festival was opgenomen, was voor mij de aanleiding om toch eens een bezoekje aan een optreden van deze dame te gaan brengen, ik was intussen toch wel nieuwsgierig geworden.

Een paar minuten voor aanvang van het optreden is het al lekker druk bij het podium. Aan de houdingen van de omstanders te zien was het publiek zeer divers: van mensen die (net als ik) doelbewust een kijkje zijn gaan nemen, tot aan reizigers die met een verbaasde blik (wat is hier nou allemaal aan de hand?) toch even blijven staan. Als vervolgens het optreden door 3FM wordt aangekondigd, betreedt een lekker spontaan ogende jongedame het podium.

[singlepic id=6578 w=320 h=240 float=right]Muziek is voor Yasmin een grote passie: vanaf haar 6e heeft ze gitaarles gevolgd, en de band waarmee ze hier op het podium staat, is niet de eerste waar ze in speelt. Naast gitaar neemt ze ook de zang voor haar rekening, en de muziek die door haar vertolkt wordt, valt in de categorie rock. Want ze zegt zelf: “Ik wil Nederland wakker schudden met mijn muziek. Er is te weinig rockmuziek“. Om dit statement kracht bij te zetten, wordt er dan ook niet eenvoudig naar bestaand werk van anderen teruggegrepen: bij het schrijven van alle nummers is deze 19-jarige uit Maassluis afkomstige dame persoonlijk bij betrokken.

Op het podium voelt ze zich duidelijk thuis: het spontale blijft, maar wordt aangevuld door een stevige dosis rock-chick. Het lieve stemmetje wordt ineens een stuk rauwer, en bijgestaan door haar bend wordt de relatief korte setlist afgewerkt (het optreden duurde 30 minuten).

Zoals gezegd, dit was mijn eerste ontmoeting met Yasmin. Bij aanvang van het optreden werd me duidelijk dat ze muziek brengt in een genre, waarin stiekem toch wel veel bands in vertegenwoordigd zijn. Maar gaandeweg werd ik er steeds enthousiaster over, en dat kwam omdat me duidelijk werd dat deze dame & band toch een eigen geluid en eigen nummers neerzetten, en zeker niet tot de categorie “13-in-een-dozijn” behoren!

[nggallery id=528]