Alsof de wereld er klaar voor was is hier dan het debuutalbum van Young The Giant. De zomer is in aantocht en daar helpt deze aanstekelijke (zomerse) muziek bij. De mannen (of moet ik zeggen jongens want ze zijn amper de twintig gepasseerd) uit California timmeren al sinds 2004 aan de weg maar echte bekend werden ze niet. Daar bracht het jaar 2009 verandering in toen ze in het voorprogramma van Kings Of Leon terecht kwamen. Daarna ging het snel.

Hun gevarieerde muziek werd opgepikt en nu verschijnt dan het debuut op Roadrunner Records dat geproduceerd is door Joe Chicarelli die ook de productie verzorgde voor o.a. The White Stripes en My Morning Jacket. Het eerste dat opvalt is dat de heren muziek maken die alle kanten op gaat. En dan bedoel ik dat goed. Allerlei stijlen komen voorbij en het past allemaal perfect in elkaar. Wellicht helpt de diversiteit aan etnische achtergronden  (o.a. Indiaas, Perzich en Frans/Canadees) mee. Je hoort duidelijk dat Young The Giant anders willen klinken dan ‘de rest’ van de hedendaagse bands. En ik moet toegeven, ze slagen daar uitstekend in.

Ook al zijn de mannen in de twintig, de muziek klinkt verrassend volwassen. De mannen spelen alsof het ervaren muzikanten zijn en ook de tempowisselingen en de variatie verwacht je niet zo snel van een stel jonkies. Toch gebeurt het en het grijpt je. De plaat klinkt veelzijdig en verveelt daardoor niet. Er staan wat uitbundige songs op maar ook is er plaats voor wat rustigere nummers. Young The Giant laat horen dat ze alles aan kunnen. Denk hierbij aan jazzinvloeden, pop, rock en dubklanken. Ook de stem van leadzanger Sameer Gadhi is geweldige meerwaarde.

Young The Giant is er in geslaagd een debuutalbum af te leveren dat door de veelzijdigheid kan rekenen op een breed publiek. Een fanatastich visitekaartje.