Y&T is al jaren niet meer weg te denken uit het Europese clubcircuit. Bovendien speelt de band van zanger/gitarist Dave Meniketti nog altijd voor volle zalen. De Boerderij is deze avond namelijk goed gevuld met bijna 500 bezoekers terwijl er deze dagen nog drie concerten op de planning staan in Nederland. 

Die volle zalen zijn overigens volkomen terecht. Y&T staat nog altijd garant voor een avondje nostalgie van hoge kwaliteit. In maar liefst 2 uur en 20 minuten krijgt het enthousiaste publiek een mooi overzicht voorgeschoteld uit het rijke oeuvre van de band. Naast nummers van de klassieke albums Earthshaker, Black tiger en Mean streak worden ook albums als In rock we trust, Contagious, Endangered species en het laatst verschenen studioalbum Facemelter niet vergeten. Het geluid is hard maar loepzuiver en zodoende is het genieten geblazen.

Meniketti is nog altijd een geweldige gitarist met een prachtige sound en ook vocaal staat hij zijn mannetje met zijn karakteristieke stem. Hij is het enig overgebleven bandlid van de originele line-up maar speelt inmiddels alweer jaren samen met gitarist John Nymann en drummer Mike Vanderhule die dan ook van vaste waarde zijn gebleken voor Y&T. Bassist Brad Lang is sinds 2011 de vervanger van Phil Kennemore die in januari van dat jaar overlijd aan longkanker, en doet dat met verve.

De setlist staat bij Y&T nooit vast. Iedere avond zijn er wel enkele veranderingen waardoor je nooit exact weet wat je te wachten staat. Uiteraard worden de meeste publieksfavorieten als Black tiger, Dirty girl, Mean streak, Midnight in Tokyo, Hurricane en Forever altijd gespeeld. Maar ook Rock & roll’s gonna save the world, 25 hours a day (van het geweldige debuutalbum) en het door Nymann gezongen Squeeze zijn te gek. Hoogtepunten zijn het prachtige Winds of change, het instrumentale (aan “buddy Phil” opgedragen) I’ll cry for you waarin Meniketti de pannen van het dak speelt en de ultieme Y&T klassieker I believe in you met wederom Meniketti in de hoofdrol die daar na afloop een staande ovatie voor krijgt. I believe in you is dan ook een van de beste (hard)rockballads ooit gemaakt met weergaloos gitaarwerk van Meniketti. Een nummer dat nooit zal vervelen.

In de toegift mag het publiek kiezen welk nummer ze willen horen. Het levert amusante taferelen op want de band krijgt allerlei verzoekjes naar de hoofden geslingerd. Zo worden o.a. Barroom boogie, Lipstick and leather en Surrender genoemd waarop het publiek positief gereageerd. Als Meniketti echter vraagt of (het commerciële) Summertime girls gespeeld moet worden schreeuwt het overgrote deel van de aanwezigen toch overduidelijk NO. Vreemd genoeg wordt juist dit nummer gespeeld! Vraag dan niks. Het is slechts het enige minpuntje van de avond. Daarna komt Surrender alsnog aan bod en is favoriet Rescue me een passend einde van een te gekke avond. De komende dagen kun je Y&T nog zien in De Pul in Uden, Metropool in Hengelo en The Rock Temple in Kerkrade.

Foto: Gerard Rappard