Y&T was in de jaren 80 verantwoordelijk voor een aantal klassieke hardrock albums. Earthshaker, Black tiger en Mean streak staan bij iedere hardrock liefhebber in de kast en zullen ongetwijfeld nog regelmatig gedraaid worden want ook anno 2010 hebben die albums nog niets aan kracht verloren. Tijdloos is het juiste woord.

Voor Facemelter, het eerste Y&T album in 13 jaar tijd, geldt de term tijdloos helaas niet. Muzikaal is het allemaal niet slecht maar het heilige vuur is er na 30 jaar wel uit. Nou hoeft dat niet direct heel negatief uit te pakken want niemand verwacht een album dat kwalitatief vergelijkbaar is met de bovengenomende klassiekers, maar de songs op Facemelter zijn gewoon niet goed genoeg. Vooral de eerste helft is ronduit zwak. Ook is de karakteristieke stem van zanger/gitarist Dave Meniketti behoorlijk versleten.

Meniketti en bassist Phil Kennemore zijn de enige overgebleven leden van de originele bezetting maar de huidige band (met gitarist John Nymann en drummer Mike Vanderhule) speelt inmiddels alweer flink wat jaren samen. Daarom is het zo jammer dat het resultaat  tegenvalt. Gelukkig gaat het niveau gedurende het album wel wat omhoog. I’m coming home, If you want me, Don’t bring me down, Gonna go blind en Losing my mind zijn allen best te pruimen en in Blind patriot horen we zelfs iets van de oude glorie terug.  Ook het gitaarwerk is zoals altijd dik in orde. Maar ondanks al deze kleine pluspuntjes blijft Facemelter een teleurstelling.