cover ZODIAC-Sonic Child

Sonic Child is alweer ZODIAC’s derde album. Wie niet beter weet ziet ZODIAC aan voor een typisch southern blues rock outfit ergens uit het zuiden van de USA, maar de heren komen gewoon uit Duitsland en hebben namen als Janosch Rathmer (drums), Nick van Delft (zanger/gitarist), Stephan Gall (gitaar) en Ruben Claro (bas). Waar hun inspiratie vandaan komt valt enigszins te herleiden uit covers die de band op eerdere platen speelde, zoals ZZ Top’s Blue Jean Blues op hun debuutalbum A Bit of the Devil en Cortez the Killer van Neil Young op hun tweede album A Hiding Place. Andere invloeden die ik herken in ZODIAC’s muziek zijn Led Zeppelin, Deep Purple, Thin Lizzy maar ook moderne bands als Joe Bonamassa, Graveyard en Rival Sons.


Het album opent met een grapje. Opener Intro Who I am klinkt als de geluidstrack van een cd-cleaning cd uit de jaren 90. Maar met Swinging on the Run zijn we dan toch echt goed los: gejaagde bluesrock, opgestuwd door scherpe riffs en met een heerlijke gitaarsolo.

Er staan een aantal stevig rockende nummers op Sonic Child, waarvan het al genoemde Swinging on the Run met zijn vette gitaarsolo, Holding on, waarin Nick’s zang bijna op Ian Astbury van the Cult lijkt en het groovende Good Times de hoogtepunten vormen.

De mooiste momenten van Sonic Child zijn wat mij betreft te vinden in de wat langzamere bluesnummers, het bijna akoestische Sad Song met de prachtige slide solo, het prachtige A Penny and a Dead Horse, waarin je na een gevoelig begin de paarden hoort galopperen en Rock Bottom Blues met het fijnzinnige orgelintro.

Sonic Child is wat mij betreft een blijvertje in mijn cd-speler en heeft mij benieuwd gemaakt naar eerdere platen van ZODIAC. Sonic Child is een no-nonsense bluesrock album, waarin de band bekende genres als blues en hardrock niet zozeer vernieuwd, maar wel naar hun hand zet. ZODIAC geeft zelf het beste statement over hun artistieke visie in het laatste nummer van het album: Just Music. ZODIAC levert eerlijke, ambachtelijke blues, goeie liedjes, sterk gespeeld. Ik kijk uit naar een liveshow van de band.