[singlepic id=17789 w=320 h=240 float=left]Het is 8 uur ’s morgens als Jeroen, Mirjam, Sabine & Thomas met de crew samenkomen, en we samen vertrekken naar Lichtenvoorde. We arriveren op tijd, melden ons bij de artiesteningang waar we tekst, uitleg & de benodigde bandjes en papieren krijgen, en we ons een weg banen door de modder naar de tent van het Rock ’n Roll Circus, waar we hartelijk ontvangen worden door de artiestenbegeleider en een aanvang wordt gemaakt met de opbouw van het podium. Door de aanhoudende regen ziet het terrein er uit als een flinke modderbende, maar de vroege vogels deert dit niet, en op dit tijdstip (het is 11 uur ’s morgens) wordt al gretig gebruik gemaakt van de tap. Het zonnetje laat zich langzaam zien, bezoekersaantallen in deze hoek van het festivalterrein nemen toe en bij het zien van activiteiten op het podium komen steeds meer nieuwsgierigen de tent binnen.

Om 12 uur is het dan zo ver: het programma in het R’n’R Circus gaat beginnen, en niemand minder dan Tante Rikie zelf komt dit op het podium verkondigen. Om vervolgens het woord te geven aan The Dirty Denims, die met een behoorlijk lange setlist proberen het publiek in de stemming te krijgen. De tent is intussen al flink vol aan het lopen. Achteraan zijn het vooral de bezoekers die met een biertje in de hand alles wel goed vinden, als het maar gezellig is. Vooraan zijn de mensen duidelijk aanwezig voor The Dirty Denims, en de stemming zit er bijzonder goed in, met inachtneming dat dit het eerste optreden in de tent op het middaguur is. Na afloop proosten we dan ook welverdiend op weer een geslaagd optreden. Dan volgt het moment dat de band op moet gaan ruimen en zich gaat melden bij het hotel, omdat ze morgen nogmaals in de megatent mogen spelen.

[singlepic id=17798 w=320 h=240 float=right]Ik blijf op het terrein en begeef me naar het Aardschok podium, waar om 3 uur ’s middags Suicidal Angels de eer van opener heeft. Het terrein is een grote modderbende, het is duidelijk dat deze weide het meeste heeft geleden onder de regenval: op sommige plekken is het water dieper dan m’n kisten hoog zijn merk ik als ik richting podium loop. Er is wel een flinke hoeveelheid hooi neergelegd, maar deze camoufleert meer de modder dan dat het een remedie is. Het publiek deert dit niks, en het optreden van deze thrash metal band kenmerkt zich door een flinke circle pit, veel wapperende haren en een heuse wall of death. Om kort te gaan: ik heb zelden zo’n sterke opener zo vroeg op de middag gezien!

Municipal Waste is de volgende band. Qua muziekstijl is het duidelijk het verlengde van Suicidal Angels, en het headbangen en vrolijk op elkaar inbeuken zet zich lekker voort. Intussen blijkt ook de toegevoegde waarde van modder en hooi: velen belanden door de gladheid horizontaal in de plassen, en het hooi is een welkom attribuut om mee te gooien. De stemming die er goed inzit, blijft zicht voortzetten, en ook deze band weet te imponeren met een superstrak optreden.

Het is intussen etenstijd, en samen met The Dirty Denims begeven we ons backstage naar de artiestencatering, welke er bijzonder goed verzorgd uitziet: we hebben keuze uit diverse gerechten en kunnen die in de tent, maar ook in de buitenlucht op een uitgebreid terras nuttigen onder het genot van een biertje, wijntje of fris. Het is een relaxte sfeer tussen de bands die net van het podium afkomen of zometeen het podium opmoeten.

[singlepic id=17800 w=320 h=240 float=left]Als het 19:00 uur is, is het voor mij tijd om me terug naar het Aardschok podium te haasten voor Alestorm. De live performance van deze band heeft een ophitsintensiteit welke niet veel bands kennen weet ik uit ervaring, en ik laat deze kans natuurlijk niet schieten om ze weer live te zien. En ervaring uit het verleden zijn bij deze band een garantie voor het heden: op de intussen vol gelopen metal weide is de stemming steeds meer richting kookpunt te gaan. Het is opvallend hoeveel aanhang de band heeft, aan de meezingers te zien. Als Nancy the Tavern Wench ingezet wordt, wordt als één groot koor meegezongen, en Keelhauled betekent het hoogtepunt van het optreden. Na dit optreden is er meteen een behoefte: om ze in de toekomst snel weer live te zien!

Hoewel niet de laatste band van de avond, is Alestorm wel mijn afsluiter als het intussen tijd is om huiswaarts te gaan. Mijn eerste keer Zwarte Cross is mij zeer goed bevallen!

[nggallery id=1495]

[nggallery id=1496]

[nggallery id=1497]