[singlepic id=11500 w=320 h=240 float=right]De Zwarte Cross staat voornamelijk bekend om de gezellige, gemoedelijke sfeer. Het festival bestaat al jaren niet meer uit alleen crossen en dat moge duidelijk zijn. De jubileumeditie van de Zwarte Cross (15 jaar!) heeft dit jaar een record verbroken. Meer dan 150.000 bezoekers zijn er dit jaar op afgekomen. De artiesten die optreden liegen er niet om. Met ruim twintig podia heeft Tante Rikie voor een gevarieerd aanbod aan goede muziek gezorgd. Maar is er is meer. Bijvoorbeeld theatershows, stunts en het zogeheten Blagenparadijs waar de kleintjes kunnen vertoeven. En dat alles in een Achterhoekse gezellige sfeer. We hielden de hele week de weerberichten in de gaten en uiteindelijk zou het er naar uit gaan zien dat het weer redelijk zou gaan worden. De vrijdag viel niet in het water, maar op deze zaterdag is het een compleet ander verhaal. Echter het begint goed met een overvol veld voor het hoofdpodium waar Ilse de Lange haar kunsten aan het vertonen is.

Het is stralend weer en Ilse de Lange is net bezig als wij aan komen lopen. Het is alsof iedereen hier voor gekomen is. Het complete veld staat namelijk vol. Leuk om te zien dat Ilse zonder moeite iedereen meekrijgt. Ze is goed bij stem en heeft er duidelijk plezier in. Ze is vrolijk en gedurende de set van een uur komt van ieder album wel wat aan bod. Voor elk wat wils dus. De zon schijnt en Ilse geeft aan dat we geluk hebben met het weer. Daarna blijkt dat ze niet vies is van een bruggetje door het vermelden dat dit een wonder is. U raadt het al, Miracle wordt ingezet.[singlepic id=11511 w=320 h=350 float=left]Door het strakke tijdschema met nogal wat overlap erin is het lastig om de optredens helemaal te zien. Dit mag echter de pret niet drukken. Het volgende station is de megatent waar Def P. en de Beatbusters reeds bezig zijn met hun enerverende show. Ze spelen het dak eraf met hun wervelende hiphop en skacombinatie. De tent is niet vol maar dat deert de band niet. Ze weten net als iedereen dat hier alleen liefhebbers staan. Ze geven een show van jewelste en eindigen met Bubbelbad en daarna hun nieuwe single Crisis. Een welkome aanvulling op dit festival.

Miss Montreal had eerder al aangegeven dat ze prima past op het festival niet in de laatste plaats omdat ze dit één van de leukste festival vindt van ons land. Dit was goed te zien. Ze straalt en voelt zich overduidelijk als een vis in het water. Over water gesproken, de tent is bomvol doordat het inmiddels is gaan regenen. Dus of het haar eigen verdienste is geweest of niet, ze kan in ieder geval zeggen dat ze de tent vol heeft gekregen. Miss Montreal heeft een goede band achter zich staan die samen met haar voor een rockende set zorgt. Ook is ze niet vies van een cover van onder andere Aerosmith en AC/DC. Miss Montreal ontpopt zich in de megatent tot rockchick van de bovenste plank.

Gaandeweg dit verslag heeft u het al door. Tot nu toe louter artiesten van eigen bodem. En waarom niet? Nederland heeft zoveel talent. En nu we toch in de Achterhoek zijn mag natuurlijk Bennie Jolink niet ontbreken. Bennie en ook Jovink en de Voederbietels zijn onlosmakelijk verbonden met de Zwarte Cross. Op vrijdag stond hij er met Normaal, vandaag is de Motorband aan de beurt. Het regent inmiddels al wat harder maar dat houdt het publiek niet tegen. Het veld is niet vol maar zeker voor de helft gevuld. De Motorband komt geheel in stijl met twee crossmotoren op. De Motorband is een initiatief van Bennie maar ook zijn zoon Gijs speelt hierin mee. De liederen gaan alleen over motors. Grappig, bij vlagen onverstaanbaar en vooral lekker pakkend. De ene maal wat rustiger en de andere keer rockt het de pan uit. De Motorband krijgt ondanks de aanhoudende regen het publiek volledig mee.[singlepic id=11526 w=320 h=240 float=right]

Het is inmiddels avond en de cross is afgelopen. Het wordt duidelijk rustiger op het terrein maar de echte muziekliefhebbers blijven natuurlijk aangezien er nog heel wat te beleven valt in de Metalweide. Nadat de we de laatste tonen van Crimson Glory hebben gehoord maken we ons op voor Death Angel. De liefhebbers van trash komen sowieso goed aan hun trekken aangezien ook nog Annihilator, Sepultura en Anthrax op het programma staan.

Death Angel komt uit San Francisco en bestaat al heel lang. De kerels waren amper zestien jaar toen ze hun debuutalbum uitbrachten. Ondanks de vele wijzigingen in de line-up is de klasse waarmee ze muziek maken sindsdien niet onveranderd gebleven. De trashers spelen hun laatste optreden van hun Europese toer en dat zal de Zwarte Cross weten. De Metalweide staat vol met fans die woord voor woord meebrullen. Heerlijk. De zang van frontman Mark Osegueda is niet altijd goed te verstaan maar de gitaristen maken heel veel goed. Hun verschijning en hun meesterlijke gitaarspel is gewoonweg uitzonderlijk te noemen. Rob Gavestany en Ted Aguilar strooien met plectrums en de drummer deelt foto’s uit. Als ik goed heb opgelet wordt haast na iedere nummer het publiek daar op getrakteerd. De één uur [singlepic id=11528 w=320 h=400 float=left]durende set zit barstensvol energie en het mooiste is dat als je naar deze heren kijkt, je de lol in hun ogen ziet. Fantastisch. Als klap op de vuurpijl is iemand heel blij gemaakt met een crashbekken dat met enige gepaste subtiliteit het publiek in wordt geworpen.

De regen heeft besloten harder zijn best te gaan doen maar dat houdt ons en vele anderen niet tegen. Het terrein verandert langzaam in een modderpoel, zo ook het veld voor het hoofdpodium waar de rockers van Monster Magnet hun kunsten zullen gaan vertonen. Het is best een triest gezicht moet ik toegeven. Stond het gehele veld nog vol tijdens Ilse de Lange, nu staan de mensen verspreid over het veld. Ik denk dat de mensen bij elkaar nog geen kwart van het veld beslaan. De spreekstalmeester komt nog wel even roepen dat het veld vol moet maar dat is duidelijk tegen dovemansoren. De mannen van Monster Magnet lijken enigszins ongeïnteresseerd. Dat kan uiteraard te maken hebben met het nogal lege veld en het feit dat het weer nou niet echt om over naar huis te schrijven is. Bassist Jim Baglino houdt een fles Jack Daniels omhoog dus dat zal wel goed komen. Het vijftal is een stoner-rockband die een bepaalde soort muziek speelt waar je van houdt. Of juist helemaal niet. Ze zijn vooral geïnspireerd door Spacerockbands. Eigenlijk is er geen touw aan vast te knopen en dat was hier op de Zwarte Cross niet anders. Gehuld in zwarte kledij doen Dave Wyndorf en kompanen hun kunstje. Niets meer en niets minder.

Na Monster Magnet pikken we nog een stuk van het Canadese Annihilator mee. De band uit Ottawa timmert al sinds 1984 en heeft door de jaren heen al heel veel bandleden versleten. Spil rondom Annihilator is gitarist Jeff Waters. Met geen enkele moeite schudden ze het ene trashnummer na het andere uit hun mouw. Er is immers materiaal genoeg met twaalf studioalbums achter de hand. Na dit stuk te hebben opgevangen keren we huiswaarts. Ondergetekenden zijn helemaal doorweekt en hard aan een warme douche toe. Opvallend is hoe gemoedelijk alles er aan toe gaat. Er was op het gehele festival geen enkel vorm van agressie te bekennen. En dat is op menig dancefestijn wel anders. Bedankt voor de goede zorgen, Tante Rikie en tot volgend jaar! Was heel Nederland maar zo gezellig.

[nggallery id=943]

[nggallery id=944]

[nggallery id=945]

[nggallery id=946]

[nggallery id=947]

[nggallery id=948]