Home » Nick Mason's Saucerful Of Secrets – Live At The Roundhouse

Nick Mason's Saucerful Of Secrets – Live At The Roundhouse

door Filip van der Linden
220 views 3 minuten leestijd

Drummer Nick Mason is blijkbaar de enige die van bij het begin bij de band was, al moet hij in bekendheid onderdoen voor andere (ex)bandleden. Mason vond dat er wat weinig aandacht was voor het vroegste werk van de band, het materiaal van vóór Dark Side Of The Moon of zeg maar de Syd Barett-periode.
Omdat Pink Floyd momenteel stil ligt en misschien ook omdat de andere bandleden er hun neus voor optrokken, zocht Mason een ‘andere’ band bij elkaar om dat oude materiaal nog eens live te kunnen brengen. Daarbij vinden we o.m. Gary Kemp, gitarist en backing-vocalist van Spandau Ballet, en Guy Pratt. Kemp lijkt een niet voor de hand liggende keuze, omdat er weinig raakpunten zijn tussen Spandau Ballet en Pink Floyd, maar hij weet hier de spirit en vibe van de originele opnames prima te vatten. Hij moet hier eens niet in de schaduw van Tony Hadley staan en toont dat ook hij makkelijk een song kan ‘dragen’. Pratt verving op de meest recente liveshows van Pink Floyd de originele bassist Roger Waters en wordt door sommigen als een min of meer vast bandlid beschouwd.
Met het vehikel Nick Mason’s Saucerful of Secrets deden ze reeds een paar tournees, in 2018 en 2019. Het album Live At The Roundhouse is daarvan de weerslag. Het leukste is nog dat je hier live-versies hoort van een paar tracks die Pink Floyd zelf nooit live gebracht heeft, zoals Lucifer Sam, Fearless, Bike en Arnold Layne. Het is dan ook prachtig en ontroerend hoe het publiek bij de eerste noten van Fearless in koor de lyrics begint te zingen, zoals te zien in de video hieronder.
Hadden Mason en zijn vrienden dit voor de poen willen doen, dan hadden ze wel de hits van Floyd gespeeld. Heel wat van de tracks op dit album zijn singles geweest, maar die zitten misschien niet gebeiteld in het collectieve geheugen van de muziekfans. Of het zou See Emily Play moeten zijn. Met anderhalf origineel bandlid is dit ook niet helemaal een tributeband. Maar net als Kemp kruipt elk bandlid in zijn rol en brengen ze elk muzikaal detail uit het verleden opnieuw tot leven. Als je ze live ziet, zal je visueel wel telkens herinnerd worden dat dit niet de ‘echte’ Pink Floyd is, maar als je het  bij vinyl houdt, dan horen velen vast gewoon nauwelijks verschil.
Wie hier toch wel boven zichzelf uitstijgt is toetsenist Dom Beken. Hoe hij hier het laken naar zich toe trekt met een overload aan psychedelische orgelklanken die ook nog eens spot-on zijn, daar zijn geen woorden voor. Gitarist Lee Haris staat daardoor al eens in de schaduw, maar op o.m. Atom Heart Mother mag hij zijn talent volop laten schitteren. Hoogtepunten opnoemen is onbegonnen werk. Elke track en elke muzikant krijgt ruim zijn moment om te schitteren. Het is dan ook heerlijk om al deze pareltjes van psych- en progrock nog eens op een rijtje te horen. Dit is verplichte kost voor elkeen die zichzelf ooit een Pink Floyd-fan genoemd heeft.
Op 1 juni van volgend jaar kan je deze Saucerful Of Secrets aan het werk zien en horen in Eindhoven. Wie weet komt Roger Waters wel een song meezingen en -spele, zoals hij in de UK deed enkele weken voor deze live-opname gemaakt werd. Ook zonder Roger Waters is dit een show om naar uit te kijken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00