Home » Miracle Metal Meeting met Spoil Engine en La Muerte

Miracle Metal Meeting met Spoil Engine en La Muerte

door Filip van der Linden
353 views 3 minuten leestijd

Het wordt dit jaar in Nederland en België geen festivalzomer zoals we die kenden voor de viruscrisis. Toch zijn er een paar leuke festivals. Na een jaartje verplichte rust is er nu bijvoorbeeld de zekerheid dat de tweede editie van de Miracle Metal Meeting georganiseerd kan worden op 11 september in Deinze (België). Mocht concertzaal Brielpoort dan nog steeds als vaccinatiecentrum fungeren, kan makkelijk worden uitgeweken naar een locatie in de buurt. Deinze is makkelijk te bereiken voor Nederlanders.

Ook dit jaar werd gezorgd voor een gevarieerde en Belgische line-up, deze keer met een klein Nederlandse accent. Op de vorige editie, in 2019, waren Fleddy Melculy en Channel Zero de headliners.  Op de naam van de headliner van dit jaar moeten we nog even wachten. De opener van het festival van dit jaar kennen we al wel. Dat is de instrumentale postmetalband Turpentine Valley. Het trio zit momenteel in de studio voor de opnames van de opvolger van hun debuutalbum Etch.

Jan Coudron stond tijdens de eerste Miracle Metal Meeting reeds op de affiche met zijn King Hiss, dit jaar zien we hem aan het werk met postmetal band Carneia. Geïnspireerd door bands als Tool en Faith No More ontwikkelde de band in de loop der jaren een eigen smoel. Carneia creëert een eclectische geluidsmuur, doordrongen van weldoordachte riffs en gevarieerde stevige ritmes. Dit alles wordt overgoten met een saus van krachtige zang.

Dyscordia hoeven we eigenlijk niet meer voor te stellen. Reeds tien jaar maken de mannen van Dyscoridia menig concertzalen en festivals onveilig met hun oersterke melodieuze en progressieve sound. De afgelopen jaren bouwden ze gestaag aan een oersterke fanbase met – net voor de virusuitbraak – een uitverkochte releaseshow van hun jongste album Delete/Rewrite als mooiste bewijs. Die plaat kreeg vooral mooie recensies.

In de jaren ’90 onstond in West-Vlaanderen de H8000-scene waarbij bands als Congress en LIAR, de volgende band uit de line-up, internationaal faam maakten. Zoals het een goeie hardcoreband betaamt, zijn hun teksten maatschappijkritisch en is hun muziek loeihard. Speciaal voor de Miracle Metal Meeting brengen ze een set met vooral nummers van hun album Deathrow Earth uit 1999.

Spoil Engine is één van de belangrijkste en nog steeds groeiende metalbands van de lage landen. De band, met een half-Belgische, half-Nederlandse bezetting, stond reeds verschillende malen op diverse grote metalfestivals. Daarnaast mochten ze reeds aantreden als support voor wereldbands als Megadeth, Motörhead en Volbeat. Hun recentste album, Renaissance Noir, is een pareltje geworden en kreeg dan ook heel veel lovende kritieken.

La Muerte  zag  het levenslicht in 1984. De muziek van de band werd beïnvloed door The Birthday Party, The Stooges en zelfs door Salvador Dali. La Muerte is één van de weinige Belgische bands die lovende recenties kreeg in muziekbladen als NME, ze speelden zelfs een live-sessie bij BBC radiomaker John Peel. Na een stilte van zowat 20 jaar besloot de band in 2015 terug te komen met een iets andere bezetting. De twee origininele leden, Marc Du Marias en Dee-J, aangevuld met Michel Kerby (Wolvennest en Arkangel), Christian Z (Length Of Time) en Tino Martino (Channel Zero) speelden ze een comebackshow voor een uitverkochte AB. Het blijft niet bij enkele concerten, want er kwam ook een nieuw album, simpelweg La Muerte genaamd.

Organisator Miracle vzw is ontstaan vanuit de ambitie om Deinze (en de Brielpoort) terug op de kaart te zetten als concertstad en -zaal. Deinze heeft immers een rijke geschiedenis op dit vlak met concerten van o.a. U2, Simple Minds, Dire Straits, Slayer, AC/DC, Alice Cooper, Dream Theater, Scorpions, Motörhead en vele andere wereldbands. De Brielpoort was ook de plek waar de eerste edities van Alcatraz georganiseerd werden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00