Home » Alien Weaponry – Een interview over Maori, films, versterkers en kunst

Alien Weaponry – Een interview over Maori, films, versterkers en kunst

door Jochem van der Steen
307 views 5 minuten leestijd

Al zijn ze nog maar actief sinds 2018, de carrière van het Nieuw-Zeelandse Alien Weaponry gaat hard. Met het verschijnen van hun tweede album Tangaroa en de aankomende tour met Gojira, zal hun ster ongetwijfeld verder rijzen. Ik sprak, via Zoom, met de voltallige band, bestaande uit de broers Henry (drums, zang) en Lewis (gitaar, zang) De Jong en nieuwe bassist Tūranga Morgan-Edmonds (bas, zang).
De opnames van het nieuwe album begonnen in maart. Ze hadden nog maar net de drum tracks opgenomen en de lockdown begon. Waipu. Dit benoem je later nog 
Zoals veel mensen in Nieuw-Zeeland hebben Henry en Lewis, zoals hun achternaam De Jong verraadt, Nederlandse roots. Ze hebben een Nederlandse vader en de ouders van hun moeder zijn ook Nederlands. “Als we via Amsterdam vliegen, verblijven we ook altijd bij Nederlandse familie en vrienden.” De taal spreken ze echter maar beperkt. Lewis laat weten, “Ik ken vooral de scheldwoorden in het Nederlands.”
Op het nieuwe album, deels opgenomen in hun woonplaats Waipu vanwege de lockdown, zijn de Maori invloeden nog duidelijker hoorbaar. Henry is het daar wel mee eens. “We hadden vanaf het begin al een sterke Maori manier van liedjes schrijven in gedachten. We gingen  voor een Maori stijl van de nummers, in plaats van slechts gebruik te maken van de taal. Voor Hatupatu bijvoorbeeld schreven we een oorspronkelijke haka, in plaats van gebruik te maken van een bestaande.” 
Een ander voorbeeld van die Maori invloed is het nummer Titokowaru. Dat gaat over een Maori leider die een grote rol speelde in de weerstand tegen de kolonisatie. Hij was een gevreesd leider die iedereen in de Maori gemeenschap nog kent. “We vonden het cool om te schrijven over hoe hij het op wist te nemen tegen mensen die technologisch superieur waren. ” zegt Henry.
Naast de Maori cultuur voelen  de heren ook verbonden  met de natuur. Dat komt niet uit de lucht vallen volgens Henry. “Een groot deel van de Maori cultuur is ook het behouden van de natuur. De inspiratie voor Tangaroa, genoemd naar de Maori god van de oceaan, kwam van  een dag afgelopen jaar dat ik aan het surfen was met een vriend. Het was kort na een storm en we schrokken er van wat er allemaal aangespoeld was aan rotzooi en plastic. En een groot deel van dat plastic kwam natuurlijk niet eens uit Nieuw-Zeeland!”
Er staan ook  vrij persoonlijke nummers op het nieuw album, zoals de powerballad Unforgiving. Een verrassend nummer in een meer ingetogen stijl dan we gewend zijn. Lewis licht toe, “Toen ik dat nummer schreef was het eigenlijk niet eens de bedoeling om het op het album te zetten, omdat het zo anders klinkt. Ik schreef het toen ik me niet zo best voelde. Ik wilde die emotie uiten en ontdekte dat er een nummer over schrijven, de beste manier  was om met die emoties om te gaan. . Daarnaast hoop ik dat het anderen kan helpen die met dezelfde gevoelens kampen. Muziek is sowieso de belangrijkste reden dat ik leef.”
Het gitaargeluid van de band is vrij herkenbaar en vol. Lewis onthult het geheim,  “We zetten twee verschillende microfoons bij twee verschillende versterkers. Dus je krijgt twee verschillende profielen te horen. Daarnaast gebruiken we gewoon klassieke Marshall versterkers voor onze gain en distortion, in plaats van allerlei digitale effecten en pedalen en speel ik op vrij dikke snaren.”
Het artwork van het nieuw album is gebaseerd op een tekening van Lewis. “Ja, ik teken best veel. Op school was muziek en tekenen sowieso het enige dat me echt interesseerde. Door de jaren heen heb ik me op dat gebied steeds meer uitgedaagd. Het is leuk om op een andere manier aan de band bij te dragen naast puur de muziek.”
Ook bassist Tūranga tekent graag. Waar Lewis graag gebruik maakt van klassieke middelen als pen en potlood, gebruikt hij vaak een Wacom tablet. Zo tekent hij portretten van de Maori goden.
Alle heren begonnen al vroeg met het spelen van muziek. Zo begon Lewis op zijn derde met het spelen van gitaar en was Tuang vijf toen hij zijn eerste instrument bespeelde.
De bandnaam is afkomstig van de sci-fi film District-9. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de heren fans zijn van films. Vooral sci-fi en horror worden genoemd als favoriete genres met uitsmijters als Alien, Predator en Event Horizon. Ook houden ze van comedy en zijn ze fans van Rick & Morty en korte, onafhankelijke films op Youtube, vooral als er CGI animatie bij komt kijken.
In oktober start hun tour in Amerika als support van Gojira. Begin 2022 is Europa aan de beurt. Ik zie er naar uit de heren dan weer te zien op het podium, na dit interview van achter het beeldscherm.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00