Home » Amörtisseur – Lemmium

Amörtisseur – Lemmium

door Filip van der Linden
274 views 2 minuten leestijd

downloadAan cover- en tributebands is er geen gebrek. Toch heb je er af en toe eentje die er wat uit springt. Amörtisseur is een Antwerpse band die Motörhead-songs brengt die vertaald of herschreven werden in het Antwerps dialect. Bij Amörtisseur, naar het dialectwoord voor schokdemper, wordt Ace of Spades Schuppenaas en wordt The Roadcrew Mannen van de Baan. Twaalf van die covers/vertalingen staan verzameld op Lemmium, een album dat wordt uitgebracht door Starman Records. Behalve de eerder genoemde klassiekers krijg je op Lemmium nog herwerkte versies van o.m. Overkill (Veel Te Hard), Killed By Death (Keidood) en Damage Case (Daar Zijn Kosten Aan).
 
Voor Nederlanders en ook voor alle niet-Antwerpse Vlamingen krijg je bij aankoop van het album op vinyl of CD een handig tekstvel, maar dat is hier minder hard nodig dan bij bv. Fleddy Melculy. De vertalingen blijven doorgaans dicht bij het origineel en zijn behalve een beetje overdreven macho eerder tongue-in-cheek-grappig dan echt een parodie. Het blijft altijd een eerbetoon en geen platte humor, hoewel er best wel een paar momenten in zitten die een glimlach op het gezicht van de luisteraar zullen toveren.
 
Een opvallende uitzondering in het rijtje is misschien dat Just Because You’ve Got The Power, Lemmy’s veeg uit de pan aan het adres van al te gierige bedrijfsleiders, vertaald werd tot Burgemeester, een niet-mis-te-verstane sneer naar de huidige Antwerpse burgemeester Bart De Wever.
 
Muzikaal blijft Amörtisseur dicht bij de originele versies van Motörhead: soms een beetje nonchalant, maar altijd met veel energie. Dat is voor een deel te danken aan gitarist Luk Van De Poel, die we nog kennen van punkband The Kids. De rauwe en grofkorrelige strot van Bart Deckers komt ook vaak dicht in de buurt van die van Lemmy.
 
Lemmium is samengevat een fijn album voor wie de klassiekers van Motörhead nog uit het hoofd kent en die klassiekers ook graag eens in een alternatieve versie wil horen.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00