Home » Āter – Vullighied

Āter – Vullighied

door Filip van der Linden
152 views 2 minuten leestijd

De Belgische blackmetalband Āter is het soloproject van Wesley Beernaert. Dat is de voormalige zanger van Lemuria en Fabulae Dramatis en de huidige van Hudic en Satyrus, maar die laatste band zit al enkele jaren in een winterslaap. Het project bestaat al een hele tijd en nu is er de EP Vullighied (Vlaams dialect voor vuilnis).
Deze EP telt vijf tracks met oldschool (90’s) melodic blackmetal. Er zitten flink wat Scandinavische black-elementen in, maar net zo goed zit er zuinig wat pagan in. Voor de lyrics moet ik voortgaan op de songtitels en het promopraatje van het label. Het oude Vlaamse dialect zou geen probleem mogen vormen, maar anders dan bij bv. het vorig jaar herrezen Kludde kan zelfs mijn niet-ongeoefende oor niet meer dan een paar woorden volgen. De grunts zijn eerder monotoon (in vergelijking met wat Beernaert bij andere bands doet) en in de mix zitten ze nogal ‘achteraan’. D’Oere (de hoer) gaat over de sociale en mentale toestand van een hoer. Strontroaper Van Abjele gaat dan weer over iemand die de shit van anderen opruimt, zowel letterlijk als figuurlijk. Voorvaderen gaat over de strijd tussen Vlaanderen en Frankrijk en hoe die strijd nog voortleeft vandaag in de strijd tussen het Nederlands sprekende deel van België en het Franssprekende in het zuiden. Of hoe een strijd als een erfenis wordt overgedragen op volgende generaties. Valkennacht behandelt een soort utopia waarin alle eerdere aangehaalde problemen opgelost worden. Tot hier klinkt het allemaal heel klassiek.
De vijfde en laatste track Diatomacious Ooze springt er wat uit. Ten eerste omwille van de andere talen in de titel, maar ook vanwege de heel experimentele muzikale invulling. De muziek van deze ene track werd geschreven door Baruch en Zoran Van Belleghem en de lyrics werden geschreven door Gratiën Versypt, allemaal geen lid vanĀter. Dat zijn samen met Beernaert vier namen die Satyrus als gemeenschappelijke link hebben en het klinkt ook eerder als Satyrus dan als Āter. Het experimentele aspect valt nog prima mee. Eigenlijk is dit gewoon een best genietbare track.
Als geheel is deze Vullighied een prima EP, niet iets voor bij het vuilnis te zetten. Misschien zat er nog net iets meer in met een nog betere mix en productie, maar het is ook geen slordige demo. Op zich is dit te goed om enkel een zijprojectje te blijven. Op naar een full album.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00