Home » Bier en metal pairing

Bier en metal pairing

door Jochem van der Steen
7,1K views 8 minuten leestijd

Bier en metal gaan hand in hand. Wat is er nu lekkerder dan een pilsje te drinken onder het genot van wat harde gitaarmuziek? En dan zijn daar natuurlijk nog de vele biertjes die metalbands de afgelopen tijd hebben uitgebracht. Toch hebben bier en metal nog meer gemeen dan dat.
Binnen metal kennen we nogal wat genres en subgenres. Ieder met een eigen stijl en een eigen schare fans. Hetzelfde fenomeen zien we bij bier. Het leek me leuk verschillende biersoorten eens te vergelijken met metal genres en bands. Voor het gemak verdeel ik de bieren even in de hoofdsoorten, bieren van lage gisting en bieren van hoge gisting.  . Die hoofdsoorten  hebben een scala aan verschillende ondersoorten, maar ik pik er een paar aansprekende varianten uit.
De bieren van lage gisting. 
Laten we eens beginnen met het biertje wat het meest gedronken wordt, pils. Afkomstig uit Pilsen, Tsjechië. Iedereen kent het, iedereen drinkt het. Fris, maar niet perse voor de connaisseur. We kunnen het vergelijken met de commerciële, ouderwetse hardrock van een band als Whitesnake, Bon Jovi of wellicht zelfs AC/DC. Muziek en bier voor de gemiddelde mens.
De iets lichtere variant van pils, Lager komt uit Beieren. Dat doet denken aan een nog lichtere variant van eerder genoemde bands. Ik denk dan aan een Kansas, Journey of een Nickelback.
Bockbier is net wat zwaarder qua alcoholpercentage en seizoensgebonden. Het biertje voor de herfstperiode. Met het vallen van de blaadjes en het toenemen van de melancholie, doet een stijl als gothic metal het dus prima als dit bier. Denk aan bands als Type O Negative, Paradise Lost, The 69 Eyes.
Bieren van hoge gisting. 
De natuurgerijpte Saison bieren worden in de winter gebrouwen, maar zijn gemaakt om in de zomer de dorst te lessen. Dat frisse zomerse in combinatie met het natuurlijke, doet me denken aan de luchtige folk metal van bands als Korpiklaani en Finntroll.
Als ik denk aan Trappist, het bier gebrouwen door paters cisterciënzers, moet ik wel een shout out doen naar de Amerikaanse gelijknamige hardcore band Trappist. Al hun nummers gaan namelijk over bier. Qua stijl denk ik bij trappist, net als bij de duplicaten van de originele trappist kloosterbier/abdijbier, meer aan bands die zich in monnikspijen hullen zoals een Ecclesia en Sunn O))). De sfeer van de doom metal die deze heren maken vind ik daar dan ook wel bij passen.
Het Engelse, meer koperkleurige bier Ale, heeft in de vorm van India Pale Ale nogal wat in populariteit gewonnen de laatste tijd. Het is een beetje zurig, fris en smaakt meer naar hop. Geen bier voor de gemiddelde bierliefhebber maar door de hipsters vrij populair geworden. In die zin te vergelijken met bands waarvan je zou verwachten dat het voor een klein publiek is, maar die toch hip en happening zijn geworden bij een iets groter publiek. Dan denk ik aan bands als Wolves in the Throne Room, Deafheaven, Baroness en Mastodon.
Mijn persoonlijke favoriete biersoort is toch wel de stout. Dit zeer donkere bier met gebrande mout of gerst is voor velen slootwater. Voor mij is er niets lekkerders. Donker als black metal, kent het ook wat substijlen. Denk aan de milk stout, waar wat lactose aan is toegevoegd en net wat minder zwaar maakt.  Dat associeer ik dan met  een black metal subgenre zoals symphonic black in de vorm van een Amorphis of Dimmu Borgir. Wat dat betreft is de bitter stout zoals Guinness een stuk minder makkelijk te verteren. Waar bands als Mayhem, Darkthrone en Satyricon het oer genre van de (second wave) van black metal vertegenwoordigen, doet Guinness dat voor de stout. De Russian stout en Barley wine is een variant van de stout die zich kenmerkt door een fruitiger karakter, maar met een hoog alcohol gehalte. Vanwege het “Russian’’ is het verleidelijk om een vergelijking te maken met  Russische black metal bands als Walknut, Grima en Wintercult.
Spéciale belge is een type Belgisch amberkleurig bier van hoge gisting. Omdat het door het Vlaams Centrum voor Agro- En Visserijmarketing erkend is als streekproduct, wil ik dus toch wel even de vergelijking maken met typisch Belgische bands als Fleddy Melculy en de punkband Belgian Asociality.
Oud bruin zijn bieren waarin oudere, fijn verzuurde brouwsels gemengd zijn met jonge, nog niet uitgegiste, zoete brouwsels. Dat doet me denken aan bands die schatplichtig zijn aan de oudere heavy metal, maar het een zoetere, modernere ondertoon hebben gegeven zoals Trivium, Avenged Sevenfold en Bullet For My Valentine. Het gewone bruin bier, wat niet gemengd is met oudere brouwsels, kunnen we dan  vergelijken met metalcore bands als Another Now, Holding Absence, Annisokay en dergelijke.
En dan nog even
De categorisering waar ik voor gekozen heb slaat een aantal populaire biertjes over. Dus dan toch maar even, om te zorgen dat ik jouw favoriete biertje niet heb overgeslagen, nog wat stijltjes vergeleken uit de losse pols… 
Weizenbier, vaak geserveerd met een schijfje citroen. Die combinatie is bijna zo omstreden als de combinatie van pizza  met ananas . Vandaar dat ik hem vergelijk met de band die metal met rockabilly mengt, iets waar niet iedere purist op zit te wachten, Volbeat. Of bands die rap met metal verenigen zoals een Limp Bizkit of Linkin Park.
In Rauchbier kun je de rook zo proeven als in de oorlogs black metal van een 1914.
De drie-eenheid van Dubbel, Tripel en Quadrupel Tripel komt mooi overeen met de stijlontwikkeling die Opeth van album tot album doormaakte. De dubbel is nog best zwaar en basic zoals Opeth’s  Orchid, Morningrise en My Arms, Your Hearse. Door toevoeging van suiker is de tripel wat zoeter, mooi te vergelijken met Opeth’s Damnation. De quadrupel mag dan gerelateerd zijn aan de Tripel en Dubbel, maar is qua smaak zoveel complexer dat het eigenlijk niet met andere bieren vergeleken mag worden. Denk daarbij dan maar aan In Cauda Venenum.
Als laatste dan maar even dat heksenbrouwsel genaamd Sour. Jawel, de zuurbieren. Bier waar je een rare smoel van trekt (zoals veel death metal gitaristen tijdens hun set) en maagpijn van krijgt. Bier dat een weldenkend mens niet lekker kan vinden. En tegelijk bier wat verrassend verfrissend kan zijn. Perfect te vergelijken met acts als Eskimo Callboy en Bring Me The Horizon.
Voor de liefhebber… Dit artikel kwam tot stand onder invloed van de Voodoo Ranger IPA (New Belgium Brewing Company), de Home Alone 2 (Beer Bastards Brewing) en natuurlijk metalbier pur sang, Langharig Tuig (Van Moll). Ik schuif het eventuele gebrek aan kwaliteit van het artikel daar graag op af. 
Proost!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00