Home » Big Time Bossmen – Working On A Plan

Big Time Bossmen – Working On A Plan

door Eric van den Bosch
219 views 2 minuten leestijd

Big Time Bossmen - Working On A Plan coverHet had bijna op Trump kunnen slaan, Working On A Plan van Big Time Bossmen. Gelukkig zijn de snode plannen van dit Belgische viertal rond gitarist Piet Vercauteren uitsluitend muzikaal van aard.
Zelf zeggen ze steeds meer invloeden van “blues, swamp rock, soul, zelfs een snuifje funk, laat staan hardrock” in hun muziek te verwerken. Het zal wel, maar ik hoor het op dit album niet vaak terug. Het is bijna zonder uitzondering rock ‘n’ roll en rockabilly. Natuurlijk, zeker rootsmuziek kent vele vertakkingen en vooral veel overlappingen. Juist bij Big Time Bossmen hoor je die echter niet zo vaak terug. Luister eens naar het titelnummer. Van ritme tot gitaarwerk en zang, het is smakelijke rock ‘n’ roll, maar veel andere stijlen hoor ik er niet in.
Drie songs zijn opgesierd met Hammondorgel. “Bartender” is mede daardoor wèl een song die buiten de rockabillylijntjes kleurt. Het doet aan oude soul denken, met een fijne gitaarsolo van Vercauteren. Ook “Sneaky Messaround” laat een iets andere sound horen. Er staat bovendien één cover op dit album, “5-10-15 Hours”, een oude r&b-hit van Ruth Brown. In vergelijking met het origineel is deze versie wat sneller en stevig verrockabillyd.
Wie zich stoort aan vocal frying kan beter verre blijven van dit album, want zanger David Bauwens heeft daar een handje van. Met mate is daar niet zo veel op tegen en kan het als vocale aankleding en prettige variatie gezien worden, maar in bijvoorbeeld “That’s My Gal” is het mij wat te gortig.
Ondanks mijn kanttekeningen is het wel een prima rockabillyplaat. De songs hebben een kop en staart en de heren hebben de energie van de liveoptredens aardig weten te vertalen naar het album. Je hoeft geen diehard liefhebber te zijn om te genieten van tracks als “Wolfman”.
Echte rockabilly- en rock ‘n’ roll-afficionados moeten dit album zeker beluisteren. Heb je je rootsmuziek graag met meer wat blues of rock, zoals ik, dan is het misschien verstandiger deze even over te slaan.

Big Time Bossmen webpagina

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00