Home » Black Bottle Riot – That’s Amore

Black Bottle Riot – That’s Amore

door Eric van den Bosch
1,7K views 3 minuten leestijd
Black Bottle Riot - That's Amore cover

Bands gaan vaak ver om hun hoezen en logo’s vroeg op orde te hebben. Van AC/DC verwacht je maar één logo en een Iron Maiden-hoes zonder (een variant op) Eddie is ook ondenkbaar. Zo niet bij Black Bottle Riot: vijf hoezen, vijf keer iets duidelijk anders. De hoes van album nummer vijf toont een – fraai, dat wel – beeld dat afkomstig lijkt van een stilleven van een paar honderd jaar terug (het is overigens van fotograaf Bas Meeuws) en titel That’s Amore doet de meesten denken aan de crooner Dean Martin – en mij vooral aan acteur John Lithgow.

Het grappige is dat de Nijmeegse formatie muzikaal juist al een aantal jaren heel geleidelijk en voorspelbaar naar zijn huidige stijl is toegegroeid: een soort feelgood-rootsrock, waarbij ze zelf verwijzen naar The Allman Brothers, Tom Petty en Thin Lizzy en waar ik Howlin Rain en Lou Reed nog aan toe zou willen voegen. Elf gitaarliedjes, allemaal tussen de drieëneenhalve en vijf minuten, met fraaie zang en vaak dito koortjes en zo nu en dan een gitaar- of saxsolo.

Dat had heel makkelijk een wat zouteloze boel kunnen worden, want functioneel uit de bocht vliegen doen ze eigenlijk amper. Maar zouteloos wordt het absoluut niet. De instrumentatie wordt vaak klein gehouden en tegelijkertijd worden details met de mix en productie juist heel erg naar voren gehaald. Het geeft het geheel een fraaie intimiteit en warmte die veel aan de werkwijze van Tom Petty doet denken – overigens zonder meteen een platte kopie te worden. Maar ja, op die manier wíllen werken is één ding, het ook daadwerkelijk doen is een tweede. Black Bottle lijkt daar juist steeds beter in te worden.

Bij die elf tracks zit er één cover tussen: Just A Man van Los Lobos. De meest bluesy track van het stel zonder heel erg af te wijken. Het gitaarwerk is overigens wel dik genieten in deze track. Nog even een compliment voor de info: niet alleen de teksten, maar erboven, ernaast en ertussen ook nog allerlei aanvullende informatie. Voor mij als muzieknerd een walhalla van weetjes.

That’s Amore is het volgende pareltje in het oeuvre van Black Bottle Riot. Warm aanbevolen, dus.

Black Bottle Riot website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00