Home » Black Sabbath – Anno Domini 1989-1995

Black Sabbath – Anno Domini 1989-1995

door Maurice van der Zalm
443 views 4 minuten leestijd

De geschiedenis van Black Sabbath met de zangers Ozzy Osbourne en Ronnie James Dio is door de jaren heen uitgebreid opgetekend in meerdere collecties. Tot nu toe heeft geen enkele boxset zich geconcentreerd op de tijd van Black Sabbath met Tony Martin, toch de op één na langst dienende zanger van de band.

BMG bevat deze vruchtbare periode van de godfathers van de heavy metal samen in een nieuwe collectie die deze vier albums na een lange afwezigheid weer op de markt brengt. ANNO DOMINI 1989-1995 zal op 31 mei verkrijgbaar zijn via BMG in boxsets van 4 LP’s en 4 CD’s. De set bevat nieuw geremasterde versies van Headless Cross (1989), Tyr (1990) en Cross Purpose (1994), plus een nieuwe versie van Forbidden (1995) die gitarist Tony Iommi speciaal voor deze collectie heeft geremixt.

Sommige platen maken hun vinyldebuut in de LP versie van ANNO DOMINI, terwijl de CD-versie drie exclusieve bonustracks bevat: de B-kant “Cloak & Dagger” en de alleen voor Japan uitgebrachte releases “What’s The Use” en “Loser Gets It All .” Bij beide sets wordt een boek geleverd met foto’s, illustraties en liner notes van Hugh Gilmour. De collectie bevat ook een Headless Cross-poster en een replica van het concertboek van de ‘Headless Cross Tour’.

ANNO DOMINI pikt het verhaal van Black Sabbath weer op in 1989, twee decennia en meerdere line-up wisselingen verder in de baanbrekende carrière van de band die als grondleggers van de metal worden gezien. Destijds bestond de band rond riffmaster en oprichter Tony Iommi uit de legendarische drummer Cozy Powell (Jeff Beck, Rainbow, Whitesnake), zanger Tony Martin en oude Black Sabbath toetsenist Geoff Nicholls (Quartz, Bandy Legs).

De groep bracht Headless Cross oorspronkelijk uit in 1989 op IRS Records, de eerste van een deal van vijf albums met het label. Het album kreeg een fantastische respons van zowel fans als critici. De 14e studio-release van de band bracht drie singles voort: “Devil And Daughter”, “Call Of The Wild” en het titelnummer. Bassist Neil Murray (Whitesnake, Gary Moore) deed mee aan de “Headless Cross Tour” en bleef daarna om het volgende album van Sabbath, Tyr uit 1990, op te nemen. Het album, genoemd naar de Noorse god van de oorlog, behandelt soortgelijke mythologische thema’s in nummers als ‘The Battle Of Tyr’ en ‘Valhalla’. Op “The Sabbath Stones” gebruikt de band ‘Old Testament fire and brimstone’ om dit nummer tot een klassieker te maken. In 1992, na een succesvolle wereldtournee, werd deze incarnatie van Black Sabbath in de wacht gezet toen de band tijdelijk herenigde met Ronnie James Dio. Twee jaar later waren Martin en Nicholls weer in de studio met Iommi om Cross Purposes (1994) op te nemen. De band werd gecompleteerd met de toevoeging van originele Sabbath-bassist Geezer Butler en drummer Bobby Rondinelli van Rainbow.

De Black Sabbath-line-up uit het Tyr-tijdperk werd in 1995 herenigd toen Powell en Murray terugkeerden om Forbidden op te nemen. Het was het 18e studioalbum van de band en de laatste voor bijna 20 jaar. (In 2013 brachten Iommi, Osbourne en Butler het laatste studioalbum van Black Sabbath uit, 13.) Forbidden, geproduceerd door Ernie C van Body Count, de hardrockband onder leiding van rapper/acteur/Sabbathfan Ice-T, die op het nummer “Illusion Of Power” ook meedoet. Al sinds de release is het qua sound verbeteren van het album een ​​van Iommi’s grote wensen geweest.

Iommi legt uit: “I was never happy with the guitar sound, and Cozy was definitely never happy with the drum sound… So, I thought it would be nice to do it for him in a way. I just felt that, without changing any of the songs, there was an opportunity to go back and bring out some of the sounds and make it more what people would expect Sabbath to sound like.”

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00