Home » CRASH! BANG! WALLOP! New Wave Of Low Lands Heavy Metal 1979-1984

CRASH! BANG! WALLOP! New Wave Of Low Lands Heavy Metal 1979-1984

door Maurice van der Zalm
564 views 4 minuten leestijd

Scream for me Kerkrade!
Muziekstromingen komen en gaan, als eb en vloed. Wanneer zo’n beweging, hoe klein ook, samenvalt met je jeugd, en de muziek bovendien onder je puberhuid gaat zitten en je identiteit voedt, dan zal de liefde ervoor niet meer verdwijnen. Dan blíjft het vloed.
Dat was en is ook het geval bij schrijver A.H.J. Dautzenberg en Vincent Loozen, die in hun prille puberjaren werden geconfronteerd met de New Wave Of British Heavy Metal, de golf van heavy metal bands die begin jaren tachtig hun onzeker tienergemoed overspoelde.
Dautzenberg (Heerlen, 1967) en streekgenoot Loozen (Valkenburg, 1966) maakten een compilatie waarmee ze de metal-pioniers van de lage landen eren. Ze concentreren zich hierbij op de Belgische en Nederlandse scene in de jaren 1979 tot en met 1984. Dat was het tijdperk waarin ook in de lage landen harde muziek langzaam vorm kreeg.
De scène was toentertijd klein maar hecht, en speelde zich vooral in de dorpen af – in de kelder of op de zolder van de jeugdsoos. Die heimelijkheid versterkte de aantrekkingskracht en schonk op een bepaalde manier identiteit en zelfvertrouwen.
De compilatie heeft als titel CRASH! BANG! WALLOP!, een Engelse uitdrukking die een plotse, met veel lawaai gepaarde gebeurtenis omschrijft. Het is bovendien de titel van de bonustrack op Wiped Out, het tweede album van de invloedrijke Britse band Raven, als energieke live band in de begindagen een van de vaandeldragers van de NWOBHM.
Drie varianten
CRASH! BANG! WALLOP! verzamelt op dubbel-vinyl (met klaphoes) 21 bands en op dubbel-cd (in luxe digipack) 23 bands. CRASH! BANG! WALLOP! is een tijdsdocument van de prille begindagen van een nieuw muziekgenre. Een periode waar er nog geen sprake was van subgenres, waardoor de plaat heel divers en uiteenlopend is geworden; van meer naar blues neigende classic rock (Bodine en Teaser), ruwe garage proto metal (S To S en Vopo’s) tot prille speedmetal (Acid en The Rogers).
Naast een zeer bijzondere vroege demo-uitgave van Bodine’s Shooting Dice bevat de plaat ook twee nooit eerder uitgebrachte nummers; Don’t touch it van het Nederlandse Mover en Nightriders van het Belgische Victim. Van Mover verscheen nooit eerder muziek op plaat. Een heuse primeur dus voor de eerste band van de tegenwoordig wereldwijd bejubelde Arjen Lucassen (Ayreon) en de later ook in metal-kringen vermaarde en inmiddels overleden zanger Shmoulik Avigal.
Zowel het vinyl als de cd zijn voorzien van uitgebreide liner notes. De vinylplaat verschijnt ook in een exclusieve limited edition box met naast de dubbel-lp, de linernotes en een opnaai embleem, een als tourboek opgemaakt 76 pagina’s dik boek waarvoor Dautzenberg en Loozen de afgelopen anderhalf jaar zijn teruggegaan naar de beginjaren. Ze spraken met muzikanten, fans, organisatoren, programmeurs en journalisten.
Boek
Voor het boek interviewden Dautzenberg en Loozen onder anderen Metal Mike en ze vertellen het verhaal van Aardschok, het blad dat als een rode draad door het boek loopt. Maar ook dat van Rave On, het eerste metal-platenlabel van de lage landen. En de opkomst en ondergang van het nog steeds door Metallica en Slayer bejubelde Belgische Heavy Sound Festival, het eerste metalfestival op het Europese vasteland. En wie herinnert zich Hanneke Kappen nog, de presentatrice van radioprogramma Stampij? En een interview met Kate De Lombaert, de eerste frontvrouw van een metalband. Maar ook een gesprek over de jaren van lange haren en wilde gitaren met de als hard-rocker begonnen Rowwen Hèze-zanger Jack Poels.
Het boek staat boordevol memorabilia en foto’s waarvan er vele niet eerder zijn gepubliceerd. En dat alles uitgevoerd in een vormgeving die volledig het begin van de jaren tachtig ademt. Illustrator Maarten Donders (Roadburn, Opeth, Brutus, SUNN O))), Danko Jones) tekende het logo en schilderde voor de binnenkant van de klaphoes een inferno waarin Dante en Jeroen Bosch zich thuis hadden gevoeld.
De release van CRASH! BANG! WALLOP! staat gepland op 8 april 2022 en wordt uitgegeven op RE:. Op dit label bezorgt Excelsior Recordings pop-cultureel erfgoed met bijzondere (her)uitgaven.
De albumpresentatie vindt plaats op de Mega Record & CD Fair in de Brabanthallen, Den Bosch, die daar 8, 9 en 10 april neerstrijkt.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00