Home » De terugblik van Wendy

De terugblik van Wendy

door Wendy Steenmans
264 views 10 minuten leestijd

Tjee, 2017 is alweer bijna voorbij. Voor mijn gevoel sta ik nog in de startblokken om 2017 aan te vangen maar hij zit er alweer bijna op! Ook dit jaar werken de terugblik lijstjes van mijn collega’s hier bij Rockportaal aanstekelijk! Bij deze ook een terugblik van mijn kant. What a ride it was!
Wederom was 2017 een flink bewogen jaar. Flinke ups maar ook downs kregen wij voor onze kiezen. Een flink aantal briljante muzikanten hebben onze wereld veel te vroeg verlaten. Flinke dompers op dat vlak. De mooie ups zaten hem vooral in de gave concerten en festivals waar ik voor Rockportaal wederom naartoe mocht.
Hierbij wil ik ook mijn collega’s bij Rockportaal bedanken voor hun onuitputtelijke inzet. Bergen werk worden er met plezier verzet om het niveau hoog te houden. Jullie zijn stuk voor stuk toppers!
Uiteraard wil ik ook onze lezers, bands, festivals, promotors, platenlabels, fans en alle anderen die ik waarschijnlijk ben vergeten een heel fijn muzikaal 2018 toewensen!
Geniet van de jaarwisseling, rock on en tot 2018!

Een terugblik schrijven, waar begin je dan? 2017 is voor mij een jaar waar ik ontzettend druk ben geweest met werken bij mijn reguliere baan. Het blijven hectische tijden in de zorg. Dat geeft de nodige stress en onrust waardoor ik ook dit jaar een flink aantal dingen heb moeten laten schieten. Dat is mij ook pijnlijk zichtbaar geworden in de cijfers. Gelukkig dient 2018 zich aan, weer een kans om het beter te doen het komende jaar en er met volle moed in te vliegen!
Maar er is ook wel zonneschijn geweest! Afgelopen jaar ben ik buiten Rockportaal om druk bezig geweest met een super gaaf project! Als fotograaf voor Breaking The Chains heb ik stad en land afgereisd om artiesten op de gevoelige plaat vast te leggen. Zij zetten zich in voor  B.A.C.A. Bikers die opkomen voor mishandelde en misbruikte kinderen, daar wil je je graag voor inzetten. 11 artiesten nam ik voor mijn rekening en dat lijstje wordt groter in 2018! Als je nieuwsgierig bent geworden naar dit super duper project check dan even volgende link. Oh ja, je kan er zelfs ook vette prijzen winnen, win win dus! 🙂
Voor het eerst ben ik als fotograaf ook mee op tour geweest met de band Convictive. Ik maakte kennis met hen tijdens de FemME battles in 2016. Het klikte toen al erg leuk waardoor al snel de vraag kwam of ik mee op tour wilde. Daar kon ik natuurlijk geen nee op zeggen. Een super ervaring om eens te kijken hoe het leven op tour er eigenlijk aan toe gaat. Een te gekke ervaring wat ik zo weer over zou doen. Details? Veel buikpijn van het lachen en verder,….. Wat gebeurd op tour blijft op tour :p
2017 in cijfers:
Ik heb in totaal 15 festivals en 12 concerten bezocht en natuurlijk ook gefotografeerd. Daarbij heb ik 124 verschillende bands vastgelegd. Met interviews heb ik het rustig aan gedaan, dat waren er 3. Afgelopen jaar heb ik meerdere albums ook laten liggen voor review. Eerlijk is eerlijk, mijn quota heeft op dat gebied al veel hoger gelegen maar met een score van 2 is het voor afgelopen jaar toch zeker nog niet slecht. Hieronder een overzicht van mijn top 5 festivals en concerten van afgelopen jaar.
Top 5 festivals:
Alcatraz: Het blijft mijn favoriet. Ieder jaar weer is het een terugzien van allerlei bekenden en vrienden. Het voelt dan ook echt oprecht als thuiskomen. Contacten zijn er zo gemaakt en ook de gezelligheid in de fotopit is noemenswaardig. Het hoeft er niet altijd serieus aan toe te gaan, de nodige grappen en grollen worden er echt wel gemaakt. Dat maakt ons werk dan weer een stukje luchtiger en leuker
Ook dit jaar weer een flinke groei voor het festival. Niet alleen het terrein werd anders ingedeeld waardoor en nog meer bezoekers konden komen. Deze keer telde het festival 3 dagen met een line up van 39 bands. Uiteindelijk heb ik er 35 van weten vaste te leggen op de gevoelige plaat. Toppers van het weekend: Ghost, Hell, Death Angel, Iced Earth, Amon Amarth, Doro, Korn, Life Of Agony. Uiteraard staat dit festival wederom op ons lijstje voor komend jaar!
Dynamo Metal Fest: Hier een aangename kennismaking gehad met VUUR. De nieuwe band van Anneke van Giersbergen. Sindsdien verslaafd aan het album In This Moment We Are Free – Cities.
Echter wisten ook Devin Townsend en Gojira mijn aandacht vast te houden. Devin is schitterend om te fotograferen, een rasechte entertainer. Wanneer Annie (Anneke van Giersbergen) ook nog een paar nummers mee komt zingen is het feest compleet. Top! Gojira is voor mij niet een band waarvan ik zou verwachten dat ik deze leuk zou vinden. Toch had ik in mijn omgeving gehoord dat ik deze band echt niet mocht missen. Ik steek het niet onder stoelen of banken dat ik echt een diepe voorkeur heb voor symfonische metal. Het liefst met een zangeres, zonder het female fronted te noemen 🙂 Dan is Gojira natuurlijk opeens een heel ander kaliber. Nu, een paar maanden verder komt er regelmatig een nummer van Gojira voorbij op mijn Spotify. Missie van mijn omgeving geslaagd dus! Thanks Marc Koetse!
FemME: Voor het vierde jaar op rij weer huisfotograaf. Ook dit festival kende een groei het afgelopen jaar. Dit jaar telde het festival 4 dagen waarbij de akoestische dag als afsluiter erg gaaf was. Niet te veel poespas, gewoon mooie liedjes luisteren en met je ogen dicht bij vlagen weg kunnen dromen. Heel wat anders dan het geweld van de drie dagen daarvoor. Als ik toppers zou moeten noemen dan is dat voor mij een onmogelijke opdracht. Ik heb alle bands live gezien en ieder heeft op zijn eigen manier een super set neergezet op het festival. Memorabel en een heel groot vraagstuk bij mij is For I Am King. Hoe bestaat het dat Alma (de zangeres van de band) vol gas kan headbangen en haar bril niet verliest? Ik kom er maar niet achter.
Nirwana Tuinfeest: Het festival waar ik al jaren naartoe ga puur voor mijzelf om te genieten van de bands. Top bands die ik vast heb mogen leggen:  Audrey Horne, De Staat, Dewolff, Fleddy Melculy, The Charm The Fury,  Janez Detd, The Hives, Hippe Gasten, Les Truttes, Living Theory, Ratcom, Musest.
Diekirch live: Voor ons het eerste jaar om aanwezig te zijn op dit Luxemburgse festival. De line up telde drie bands (Elysian Gates, Visions of Atlantis, Delain) die geen van allen onbekende bands zijn voor ons. Ondanks dat het bij aanvang van het festival regende liet dat de pret niet drukken en hebben wij onwijs genoten van dit festival. Ons enthousiasme heeft geholpen en al redelijk snel werd het droog.
Top 5 concerten:
Tarja in de Cacaofabriek: Wat kan ik ervan zeggen. Tarja blijft mijn heldin! Super strakke show wordt er keer op keer neergezet. Puur genieten van de bovenste plank. Ook om te fotograferen blijft het een genot om voor de lens te krijgen. Pure emoties is wat je voorgeschoteld krijgt.
Vetrar Draugurinn met Mercy Isle in de P3: Twee top bands waar ik inmiddels wel aardig aan verslaafd ben. Vetrar Draugurinn zag ik voor het eerst op FemME 2017. Het is de nieuwe band van Eric Hazebroek (Ex Stream Of Passion) met Marjan Welman (Autumn, Ayreon), die menig publiek genadeloos om hun vingers windt. De tracks die we voorgeschoteld krijgen zijn allen gekenmerkt door melancholische invloeden. Progressieve partijen worden ook niet uit de weg gegaan. Als je die nog aftopt met hartverscheurende melodieën en de unieke stem van Marjan,….. dan heb je geen verdere uitleg nodig. Mercy Isle ken ik sinds vorig jaar. Ook deze band is puur genieten.
K’s Choice in de 013: Wat een show! 25 jaar K’s Choice. Mijn jeugdhelden! Een concert zonder camera voor mij, wat was dat moeilijk! De show werd retestrak zonder al te veel poespas gespeeld. Hier en daar een praatje of een grapje kon uiteraard wel maar verder was het vol gas er in. Hier en daar een rustigere passage. Genieten was dit!
Anneke van Giersbergen tijdens de Atelier sessions bij Ingeborg Steenhorst: Tijdens deze interessante en inspirerende middag verzorgde Anneke de muzikale noot. Een intiem en knus huiskamer concert was het resultaat!  Wat is er meer genieten dan Anneke Cis Verdonk te horen zingen. Puur Anneke met haar gitaar. Geen gitaargeweld, geen versterkers, …..
Om een idee te hebben hoe dat klink, check het filmpje gemaakt door Marleo Video tijdens FemME.

Evanescence @ 013: Eindelijk was het moment daar daar ik mijn andere jeugdheldin kon gaan vastleggen op de gevoelige plaat. Amy Lee! Al was het vanaf de geluidstafel, toch bijzonder om te mogen fotograferen.
Gaafste interview was met Floor Jansen in Amsterdam. Een persdag die eigenlijk bedoeld was voor kranten, radio en tv. Daar mocht ik ook naartoe! Hoe vet is dat?! Als ik daaraan terug denk dan stuiter ik nog. Ontzettend dankbaar dat ik deze kans gekregen heb! Het resultaat was een super chill interview met de destijds hoogzwangere Floor. De tijd, die namen we gewoon! Drie kwartier verder waren we nog niet uitgepraat! Klink op de link om het interview nogmaals te kunnen lezen.
Dat is mijn overzicht van 2017! Een flinke lap tekst maar oh zo gaaf om dit allemaal te hebben mogen meemaken.
Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling en nogmaals een super vette, welgemeende DANK JE WEL! voor al dit gaafs, alle bergen werk die ik heb morgen verwerken aan foto’s, alle gave contacten die er zijn gelegd in dit afgelopen jaar, alle mooie en unieke kansen die ik heb gekregen, it means the world to me!
Rock on en tot in 2018!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00