Home » Dinosaur Jr – Sweep It Into Space

Dinosaur Jr – Sweep It Into Space

door Filip van der Linden
154 views 2 minuten leestijd

Van bij de eerste noten van opener I Ain’t weet je het : dit geluid is uit duizenden te herkennen. Dit is Dinosaur Jr. En dan moet J Mascis nog beginnen zingen. Op de intro van I Met The Stones klinken ze harder dan ooit en dan weet je meteen dat deze band zelfs in de herfst van zijn carrière niet tevreden is met half werk.

Het nieuwe album Sweep It Into Space kan zich meten met de betere uit hun rijkgevulde oeuvre, zoals Where You Been uit 1993. Spacerock is het gelukkig niet geworden, voor wie daar op basis van de albumtitel voor vreesde. Wel is dit vintage-Dinosaur Jr, alsof we nog steeds ergens in de jaren ’90 blijven hangen zijn.

Kurt Vile mocht als producer aantreden, maar hij blijft vooral in de schaduw. Vile is mede-oprichter van The War On Drugs en heeft na zijn vertrek uit die band nog knappe dingen gedaan, maar als producer weet hij wanneer hij gewoon moet registreren wat al goed is. Vile krijgt wel een leuke bijrol op de vooruitgeschoven single I Ran Away, meteen de meest poppy track van het album, met Take It Back op een dichte tweede stek. Op de overige tonen Mascis en Lou Barlow nog eens aan de wereld hoe je stoner, grunge en alternatieve rock combineert tot prachtige rocksongs.

Twaalf tracks en niet één die verveelt of die je als vullertje zou willen aanduiden. En toch ook flink wat variatie. Garden is een soort van grungeballad, terwijl Hide Another Round meer een rechttoe-rechtaan-rocksong is en N Say en Walking Back To You naar de noiserock overhellen. I Expect It Always is een gouden track voor iedereen die in de jaren ’90 hield van wat we toen alternatieve gitaarrock noemden. En zo staan er nog wel een paar op dit album.

Sweep It Into Space is een meesterwerk voor wie houdt van luide, alternatieve gitaarrock. Heel toegankelijk, heel catchy, heel inventief en vooral heel herkenbaar. Of Dinsoaur Jr hiermee nog eens een rondje langs de Europese festivals en concertzalen haalt, zoals in de hoogdagen van de band, dat valt moeilijk te voorspellen in deze ongewone tijden. Maar Dinosaur Jr verkeert in een absolute topvorm en het zou zonde zijn mochten ze dat niet live kunnen vertalen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00