Home » Educatieve animatiefilm over WO I van Sabaton vanaf 4 november in 120 musea te zien

Educatieve animatiefilm over WO I van Sabaton vanaf 4 november in 120 musea te zien

door Maurice van der Zalm
586 views 5 minuten leestijd

Een volledig zelf geproduceerde educatieve (animatie) film over W.O.I wereldwijd in meer dan 120 musea vertonen: het is niet bepaald een alledaagse gebeurtenis voor een band. Een van de grootste metalbands ter wereld – het Zweedse Sabaton – is er echter in geslaagd om deze lang gekoesterde wens te verwezenlijken onder de projectnaam ‘History Rocks!’. Op zaterdag 4 november gaat ‘The War To End All Wars – The Movie’ in (historische en militaire) musea in 29 landen in première, en zal daar gedurende twee weken te zien zijn.

Eerder dit jaar mobiliseerde Sabaton zijn achterban om wereldwijd musea te nomineren voor de screening van deze bijzondere film, waaraan massaal gehoor werd gegeven: musea in Australië, België, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Bulgarije, Canada, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Litouwen, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten doen mee. De Benelux musea die participeren zijn Talbot House in Poperinge (BE), Plugstreet 14-18 in Comines-Warneton (BE), en Nationaal Militair Museum in Soesterberg (NL).

In het zeventig minuten durende muzikale spektakel komen nummers van Sabaton’s tiende en meest recente studioalbum ‘The War To End All Wars’ uit maart 2022 voorbij. De film vertelt op indringende wijze epische verhalen uit W.O.I door middel van animatie en live action. Sabaton’s bandmanager en bassist Pär Sundström duidt de missie van dit ambitieuze project: “Met dit charitatieve initiatief willen we de zichtbaarheid van musea over de hele wereld vergroten, en een nieuw publiek van metalfans en geschiedenisliefhebbers aanmoedigen om  lokale musea te steunen. Een andere fundamentele doelstelling is dat we de betekenis en impact van de Eerste Wereldoorlog voor de mensheid in de schijnwerpers willen zetten.”

Data en tijden

* Nationaal Militair Museum in Soesterberg (NL): zaterdag 4 november en zondag 5 november om 14.00 en 15.30 uur en dinsdag 7 november om 16.30 uur (slechts nog enkele tickets beschikbaar).

* Talbot House in Poperinge (BE): zaterdag 4 november om 18.00 uur en om 19.30 uur (beide screenings zijn uitverkocht).

* Plugstreet 14-18 in Comines-Warneton (BE): vrijdag 10 november om 19.30 uur.

‘The War To End All Wars – The Movie’

‘The War To End All Wars – The Movie’ werd ontwikkeld in samenwerking met Yarnhub Animation Studios en geeft de kijker een beter begrip van waar de nummers van de band over gaan. In de film zijn de bandleden zowel in het echt en als animaties te zien. Er is vooraf veel historisch onderzoek gedaan om ervoor te zorgen dat deze film de geschiedenis zo nauwkeurig mogelijk weergeeft.

“We droomden ervan iets te creëren dat vermakelijk is, maar dat ook een grote educatieve waarde heeft. Die droom is na ruim twee jaar hard werken werkelijkheid geworden”, aldus Pär Sundström. “Sabaton heeft de afgelopen jaren veel met musea samengewerkt; we hebben verschillende instrumenten om de geschiedenis te vertellen. Met de lancering van dit nieuwe project krijgen de musea er een instrument bij.”

Sabaton

Sabaton is een van de grootste metalbands ter wereld (gemeten in verkoopaantallen van albums en concerttickets). Bijna 25 jaar geleden opgericht in het Zweedse Falun is deze vijfkoppige heavy-power metal sensatie uitgegroeid tot een instituut dat wereldwijd alle grote festivals headlinet (in 2012 speelde de band voor een half miljoen bezoekers tijdens Woodstock in Polen) en waarvan de studio-album steevast hoog in de charts komen. Afgelopen mei stond de band nog in een uitverkochte Ziggo Dome in Amsterdam en het Sportpaleis in Antwerpen, en headlinede meermaals Graspop Metal Meeting (BE). De band heeft een eigen festival en organiseert eenmaal per jaar een eigen bootcruise.

Sabaton is een begrip onder liefhebbers van (oorlogs)geschiedenis omdat de muziek en de songteksten steevast over oorlog, historische veldslagen en heroïek gaan. Een concert van Sabaton is een audiovisuele sensatie. Op het podium, dat indrukwekkende decors en rekwisieten heeft, staat een levensechte tank met daarop het drumstel van Hannes Van Dahl; ook komen er tijdens het optreden talloze figuranten voorbij en zijn zowel de lichtshow als het grote vuur(werk) adembenemend.

Studio-albums

Primo Victoria (2005)

Attero Dominatus (2006)

Metalizer (2007)

The Art of War (2008)

Coat of Arms (2010)

Carolus Rex (2012)

Heroes (2014)

The Last Stand (2016)

The Great War (2019)

The War to End All Wars (2022)

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00