Home » Epica – The Solace System

Epica – The Solace System

door Wendy Steenmans
241 views 3 minuten leestijd

Epica komt op 1 september 2017 met hun EP The Solace System te voorschijn via Nuclear Blast. Het was al snel duidelijk dat bij het schrijven en opnemen van The Holographic Principle er teveel materiaal beschikbaar was voor het album. Een aantal tracks hebben daarbij de selectie van dit album niet gehaald. Gelukkig is het materiaal wel goed genoeg om ons te trakteren op een EP waardoor dit materiaal niet op de plank verdwijnt. The Solace System bevat 6 tracks die een mooie aanvulling zijn op The Holographic Principle.

Anders dan bij een full lenght album start de EP niet met een intro. Als eerste track vinden we gelijk de titeltrack The Solace System. Een track die bol staat van koren, volle basslijnen en bombast. Van deze track verscheen eerder ook al aan videoclip. Hier zien we ook gelijk een andere aanpak dan eerder. Er wordt niet meer gebruik gemaakt van in studio of op bijzonder locaties gemaakte clips maar wel Anime stijl. Een mooie vernieuwing die zeer zeker wel opvalt en zorgt voor verfrissing.

Als tweede vinden we Fight Your Demons. Wat mij betreft de topper van de ep. De strakke drumpartijen met alles vernietigende blastbeats die ook nog versterkt worden door super strak gitaarwerk en basslijnen die je van je sokken afblazen werken erg fijn. De dreigende sfeer maken het compleet.
Verder met Architect Of Light. Ook in deze track vinden we alle elementen terug  die de muziek van Epica zo typisch maken: bombast, blastbeats, epische elementen. De duistere grunts van Mark die fijn samen werken met de pure stem van Simone.
Wheel Of Destiny verhoogt het tempo van de EP. Daar waar zijn voorgangers het iets rustiger aan doen gaan we hier full force. Vol de beuk erin en gas op de krukas. De snellere partijen werken mooi samen met de iets rustigere refreinen. Hier en daar wat virtuoze synth partijen maken het een mooie boeiende track waar veel in te ontdekken valt.
Een rustmoment vinden we in Immortal Melancholy. Een pakkende, akoestische ballad. Een heerlijk nummer om bij weg te dromen. Ook van deze track verscheen eerder al een video clip in Anime stijl.

Als laatste mogen we weer vol gas genieten van Decoded Poetry. Een heerlijk headbang nummer die het live zeker goed zal gaan doen. Een waardige afsluiter van de EP.
De EP om kort te gaan:
Ik mag gerust zeggen dat ik blij ben dat dit materiaal niet verdwenen is op de plank. The Solace System bied een mooie aanvulling op het eerder verschenen The Holographic Principle. Zes tracks die bol staan van pakkende koren, diepe baslijnen, magische composities en virtuoos synth werk, gitzwarte grunts en retestrak gitaarwerk waarbij epic gitaarsolo’s niet uit de weg worden gegaan. Ariën “The Beast” draagt ook zijn steentje bij door volledig los te mogen gaan en zijn naam eer aan te doen. Hij mag oprecht een beest op drums genoemd worden. Als je daar dan ook de stem van Simone bovenop krijgt dan is het feest helemaal compleet. Een top EP die je zeker in je collectie moet hebben.
Line up:
Simone Simons – zang
Mark Jansen – grunts en gitaar
Isaac Delahaye – gitaar
Rob van der Loo – bass
Coen Janssen – toetsen
Ariën van Weesenbeek – drums

Tracklist:
The Solace System
Fight Your Demons
Architect Of Light
Wheel Of Destiny
Immortal Melancholy
Decoded Poetry

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00