Home » Golden Earring – You Know We Love You

Golden Earring – You Know We Love You

door Edwin Knip
896 views 3 minuten leestijd

Het leven is onvoorspelbaar, wie had op 16 november 2019 nou gedacht dat hij of zij bij het allerlaatste concert ooit van Golden Earring aanwezig zou zijn?
Het zou een concert worden in een reeks, geen afscheidsconcert. Zeker niet! De setlist wordt enigszins aangepast en de band maakt zich op voor een, achteraf, historische avond. Vijf maanden later overvalt COVID19 ons land en legt alles plat. Als dan begin 2021 het nieuws naar buiten komt dat gitarist en oprichter George Kooymans aan ALS lijdt, slaat dat in als een bom. Nooit meer Golden Earring, kan dat wel? Wie heeft de band nou nog nooit gezien? In elke stad, elk dorp, elk gehucht heeft onze nationale trots wel gespeeld. Festivals, akoestische optredens in de theaters en spetterende shows in feesttenten, sporthallen en vergelijkbare ruimtes. Degene die de band nooit live heeft mogen zien, moet dit bewust voorbij hebben laten gaan.
Tien keer een uitgebreide toer in de Verenigde Staten, een land waar dagelijks nog Radar Love op één of meerdere radio stations klinkt. Optredens in een groot deel van Europa, de Earring heeft het allemaal gedaan. Respect! De opnames voor het concert in Ahoy 2019 zaten niet in de planning, maar gelukkig zijn ze er toch. Het is zoals Hay zegt, geen groots gebeuren zoals de band het aan zou pakken als er vooraf plannen waren om het uit te brengen. Geen meerdere camera’s en microfoons dus, wat volgens Hay zorgt voor een statische vastlegging. Iets waar de andere bandleden zich in kunnen vinden.
De show van bijna twee uur lang laat een energieke band horen. Direct vanaf de eerste tonen van Don’t Stop The Show zit de gang er in. Lekker in het gehoor liggend drumwerk van Cesar Zuiderwijk en subliem gitaarspel van George Kooymans. Deze laatste speelt werkelijk fenomenaal deze avond. De setlist bevat oud en nieuw materiaal, zo komt I Do Rock’n Roll, een single uit 1979, voorbij in een nieuwe, opgefriste versie met een flinke bijdrage van saxofonist Bertus Borgers. Liquid Soul met een stevige bas basis is een nummer dat de Earring graag zelf speelt, zo vertelt Hay het publiek. De band wil immers niet overkomen als een jukebox.
Hits als Another 45 Miles, When The Lady Smiles, Going To The Run, Twilight Zone en She Flies On Strange Wings ontbreken niet. Het prachtige Vanilla Queen van het onlangs opnieuw uitgebrachte album Moontan klinkt nog steeds adembenemend. Radar Love wordt heerlijk uitgesponnen, de start is een lange bassolo van Gerritsen die zich helemaal laat gaan, halverwege het nummer mag Zuiderwijk ook zijn kunsten laten zien en horen.
De band klinkt absoluut niet uitgeblust, ook valt de band niet te betrappen op het afraffelen van nummers. De band geeft zich voor 150%, zoals zij altijd al deed tijdens optredens. Het prachtige door Kooymans gezongen Hold Me Now wordt gevolgd door de allerlaatste single Say When. Met Legalize Telepathy als allerlaatste live nummer ooit sluit het boek voorgoed. Golden Earring is niet meer, lang leve Golden Earring!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00