Home » Heilung – Ofnir & Lifa

Heilung – Ofnir & Lifa

door Ron Schoonwater
268 views 3 minuten leestijd

In 2016 kwam deze band met hun debuut Ofnir al voor in mijn jaarlijstje. Nu maakt het label Season Of Mist de plaat voor een breder publiek toegankelijk. Dat gaat Heilung geen windeieren leggen, want de band speelt dit jaar al op festivals als Graspop, Roskilde en Wacken. In Nederland speelt de band volgend jaar op Roadburn. Natuurlijk heeft Nederland tijdens Castlefest 2017 de primeur gehad met het eerste optreden van de band. Dit indrukwekkende optreden (helaas zelf alleen gezien via Youtube) is vastgelegd en wordt onder de naam Lifa nu ook door Season Of Mist uitgegeven.
Ofnir is een indrukwekkend debuutalbum. Natuurlijk speelt de band leentjebuur bij Wardruna (de muziek die veel gebruikt wordt tijdens de TV serie Vikings). De muziek van beide bands is geïnspireerd op de oudheid en gebaseerd op de roemruchte tijd van, bijvoorbeeld, de Vikingen. Het grote verschil is dat Heilung regelmatig dreigender en meer mechanisch klinkt. Heilung is op haar best wanneer ze opzwepende muziek maakt, zoals op Alfadhirhaiti en Krigsgaldr. Mede door het gebruik van verschillende stemmen en keelklanken werkt de muziek hypnotiserend. Helaas laat Ofnir een enkele steek vallen door letterlijk teveel te vertellen (Schlammslacht en Carpathian Forest). Dat is leuk voor een luisterboek, maar niet voor een muziekplaat. Het haalt de vaart uit het album. Als daarna ook het traag, maar mooi, opgebouwde Fylgija Ear en het gesproken Futhorck volgt neigt het middenstuk van de plaat naar een duister slaapliedje. In Maidjan brengt het hypnotiserende terug. Afsluiter Afhomon combineert het gesproken woord met darkambient, soundscape duisternis.

Kees_Stravers_fotografie


Lifa is een prima weergave van het opzienbare concert van de band op Castlefest (zie optreden hieronder). Zelfs via Youtube waren er kippenvel momenten voelbaar. Lifa is ook nog steeds terug te vinden op Youtube. Mogelijk daarom vreemd dat de band en het label het opnieuw uitbrengen. Ook nog eens op CD/ LP. Aan de andere kant laat de plaat de puurheid en de kracht van het optreden goed horen. Aangezien Ofnir en Lifa eerder al, via eigen beheer, snel uitverkocht waren zal het label weinig risico lopen. Bovendien gaat de band haar schitterende live show nog brengen op verschillende grote festivals. Het zal de volgers van de band alleen maar groter maken. Opvallend is dat de productie van Lifa niet erg verschilt van Ofnir. Het voordeel van Lifa ten opzichte van Ofnir is dat het gesproken woord minder aanwezig is. Bovendien bevat het met Hamrer Hippyer een tribal nummer die het wat betreft tempo goed doet op elke dansvloer. Heerlijk is ook de samenzang met koortjes, keelklanken en schreeuwerige zang. Het is Heilung op haar best.
Heilung

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00