Home » Historian – Mythologies           

Historian – Mythologies           

door Cor Schilstra
188 views 3 minuten leestijd

Na het uitkammen van de platencollectie (en kledingkasten) van hun (groot)ouders, vonden de jonge honden van Historian het tijd om muziek te gaan maken. De band uit het noorden van het land noemt onder andere DeWolff als referentiekader, dus dan kun je een beeld hebben welke kant dit opgaat.

Beluistering levert één echt heel duidelijke overeenkomst qua nummers, met de vaderlandse retrorockers; Hell Over High Water. Daar waar DeWolff bijvoorbeeld echt meer richting Free, Deep Purple en Hendrix kan gaan, zoekt Historian het eerlijk gezegd iets minder in de virtuositeit, maar veelal in de sfeer-hoek en gevoel voor spelen met dynamiek en intensiteit. Naast de vroeg zeventigerjaren invloeden hoor ik echter ook duidelijk een stuk alternatieve Lo-Fi en Brit-pop invloeden zoals je ze pak-em-beet twintig jaar geleden op iedere popronde en lokaal festival wel hoorde. De gebruikte apparatuur en  instellingen qua geluid zijn vaak helemaal vroeg-seventies (inclusief heel fijne Hammond), maar de arrangementen, de energie, de flow, en vooral de expressieve, vaak op-het randje-zang kan heel sterk naar de nineties alto-kant neigen. De gekozen combinaties van elementen in de liedjes van Historian levert echter wel heel aangenaam en gevarieerd luistervoer op. De “less is more” attitude komt ook mooi aan bod; er is zo te horen een ruim aanbod van mooie vintage effecten, maar die worden niet overvloedig maar effectief ingezet. Zelf zou ik echt moeite hebben gehad om die Lesley niet veel meer te laten gebruiken, (of om de haverklap de Wah of Phasor intrappen) maar overdaad kan dan vaak juist schaden.

Een speciale vermelding verdient ook het campy artwork van de hoes; passend bij de uitdossing van de band bij liveoptredens en het aangemeten antihelden imago. Ze zouden zo in de stal van Chaputa Records passen. Of er ook een vinyl release van deze plaat op stapel staat, weet ik op dit moment (nog) niet, maar de band timmert aardig aan de weg, en met deze muziekjes mag je van mij best een heuse LP in huis hebben. Ook live zal dit beslist goed te consumeren zijn; ik heb al even wat “huiswerk” gedaan. Meerdere keren stonden ze al in het Friese lokale TV muziekprogramma Noardewyn; lekkere live uitvoeringen van onder andere Generation en Deeper End. Een leuke alternatieve afronding met een Hokus Pokus fragmentje trouwens. Ook doen ze veel aan poprondes mee en hebben ze een lokale talentprijs in de wacht gesleept. Dit is een stel jonge aanstormende talenten, die misschien nog veel te leren hebben, maar ze zijn echt goed bezig; lekker meters laten maken met optreden en over een jaar maar weer eens de studio in. Voor nu is dit gewoon een geslaagd debuut.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00