Home » Jeff Healey – Heal My Soul

Jeff Healey – Heal My Soul

door Eric van den Bosch
102 views 2 minuten leestijd

Jeff Healey - Heal My Soul cover“De beste carrièremove is overlijden”, heb ik ooit een cynicus horen zeggen. Dat geldt misschien voor Elvis Presley, maar wanneer je zoals Jeff Healey op 41-jarige leeftijd overlijdt – inmiddels toch alweer acht jaar geleden – dan had er vast meer in gezeten.
Of dat ook voor bluesliefhebbers het geval zou zijn is overigens nog maar de vraag. De bluesplaten klonken steeds iets minder geïnspireerd en rond de millenniumwisseling verlegde Healey zijn aandacht naar zijn grote liefde, jazz. De laatste drie albums waarvan hij zelf de release meemaakte waren met zijn band The Jazz Wizards.
Ter gelegenheid van wat zijn 50ste verjaardag geweest zou zijn, is nu Heal My Soul uitgebracht. ‘The lost album’ is de kreet in de publiciteit, maar het zijn bijeengezochte opnamen uit verschillende sessies over vele jaren die naderhand bijgewerkt en samengesteld zijn. Geen album waar Healey zelf nog ooit de supervisie over had, dus. Of om het oneerbiedig te zeggen: een restjesalbum.
Toch klinkt het hele album als een album waar Healey zelf tot de laatste dag bij heeft gezeten, en dat is best knap. Verantwoordelijk daarvoor is Roger Costa. Hij verwijderde de laklaagjes die de ouderdom van de betreffende opnamen zouden kunnen verraden, schuurde het bij en deed er een nieuw laklaagje op. Daardoor klinken de opnamen redelijk uniform en komt de variatie, zoals het hoort, van de tracks zelf.
Opener “Daze Of The Night” is een furieuze bluesrocker die je meteen in het album trekt. Ook “Moodswing” draait vooral om gierend gitaarwerk, waarna het ingetogen “Baby Blue”, met akoestische gitaar, veel meer de stem van Healey centraal heeft. Een mooi nummer, maar met een refrein dat zo bekend klinkt dat ik me afvraag of hij het niet ook in een ander nummer gebruikt heeft. Andere hoogtepunten zijn “Temptation”, met een fuzzier geluid dan we van Healey gewend zijn, de akoestische ballad met randjes country “All Saints” en het funky “Put The Shoe On The Other Foot”.
Met een mooie mix van ingetogen soulvol, poprock en knallende rock is het een album dat alle facetten van de bluesrocker Jeff Healey laat horen. Soms is het basismateriaal net niet helemaal top (de snaredrum in “Love In Her Eyes” bijvoorbeeld), maar de benaming ‘restjesalbum’ doet de kwaliteit – zowel compositorisch als qua geluid – geen recht.
Het is vast niet zonder betekenis dat “It’s The Last Time” de afsluitende track is. Als dat zo is, dan is Heal My Soul in elk geval een waardig afscheid.
[youtube id=”_zHcKuH7t50&list=PLz8ufS3KEgcZeBKOw8vRb47nEdhmgoHPR”]
Jeff Healey website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00