Home » Aanstaande jubileumeditie Jera on Air staat als een huis.

Aanstaande jubileumeditie Jera on Air staat als een huis.

door Dave van Hout
195 views 8 minuten leestijd

Voor alle punk, hardcore en metalfans staan er weer mooie dagen voor de deur. Het jubilerende Jera On Air festival, dat in 2017 haar 25e editie gaat beleven, heeft een feestelijke harde line up klaarstaan.
Tijdens het weekend van 22, 23 en 24 juni verandert Ysselsteyn weer voor eventjes in de festivalhoofdstad van Nederland. Met een nieuwe editie van Jera On Air welke grootser dan ooit belooft te gaan worden. Er werd vorig jaar al snel bekend dat we bands als Architects, Comeback Kid en Northlane terug gaan zien in het Noord-Limburgse dorp, en daar werd de weken daarna nog een schepje bovenop gedaan. Met onder meer Napalm DeathMe First and the Gimme Gimmes, Of Mice and Men, The Dillinger Escape Plan, Madball, While She Sleeps en Undeclinable Ambuscade, Deez Nuts en Against Me op de definitieve festivalposter staan om maar paar namen te noemen
Het punksterren ensemble van Me First and the Gimme Gimmes met bandleden van onder andere NOFX, Lagwagon, Foo Fighters en Toy Dolls, begon ooit als grap. De ervaren punkers hadden bij de oprichting in 1995 nooit de intentie om te gaan touren, laat staan verschillende albums op de markt te brengen. Dat liep even iets anders. De supergroep giet klassiekers uit de jaren 60 en 70, country-hits en r&b in een punkjasje, en dat bleek niets minder dan een succesformule. Alweer twintig jaar wordt elke poptempel moeiteloos uitverkocht door de beste coverband op aarde.
Hun landgenoten van Of Mice & Men keren na een zeer verdienstelijk debuut op Jera on Air 2014 komende editie terug op het podium in Ysselsteyn. De metalcore-band rondom Austin Carlile behoeft eigenlijk nauwelijks nog introductie. Met tientallen miljoenen views op youtube blijkt Of Mice & Men meer dan geliefd bij hun fans. Dit jaar kwam het vierde album uit van de band; ‘Cold War’. Het meesterwerkje kon rekenen op niets dan positieve recensies. Tot groot verdriet van de fans moest Of Mice & Men dit jaar noodgedwongen de Europese tour (met onder andere een uitverkochte zaal in poptempel 013 op het programma) voortijdig afbreken vanwege de gezondheid van zanger Carlile, maar op Jera On Air zijn ze sterker terug dan ooit.
Nog één keertje tourt The Dillinger Escape Plan rond de wereld om afscheid te nemen van de loyale fans. De Amerikanen maakten eerder dit jaar namelijk hun afscheid bekend. Dat zorgt er onder meer voor dat shows in De Melkweg en poppodium 013 komende maand stijf uitverkocht zijn. Het allerlaatste optreden wat de populaire mathcore-band op vaderlandse bodem zal geven is echter in Ysselsteyn. Eind juni nemen ze tijdens Jera On Air definitief afscheid van hun Nederlandse fans. En dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Afscheid nemen is nooit leuk, maar gelukkig valt er ook wat te vieren de komende editie. No Turning Back bestaat 20 jaar en dat zullen we weten ook. De grootste hardcore-act die ons land rijk is, is een graag geziene gast op Jera On Air. De reden daarvoor is simpel. Wanneer No Turning Back begint te spelen is er, zoals de bandnaam al doet vermoeden, inderdaad geen weg meer terug. Stilstaan is geen optie meer. Het enige wat rest is jezelf onderdompelen in de snoeiharde klanken van deze grootmacht.
Afgelopen november vond er met Sounds of Revolution de eerste editie van een snoeihard hardcore festival plaats in Eindhoven. De onbetwiste headliner op dit feestje? Madball. In 2017 is het alweer 9 jaar geleden dat deze giganten richting Ysselsteyn kwamen op daar de festivalweide om te toveren tot moshpit. De hoogste tijd voor een terugkeer derhalve.
Over terugkeer gesproken. De meest verrassende naam op de poster is misschien wel die van Undeclinable Ambuscade. Afgelopen  december was het exact zeven jaar geleden dat de legendarische punkers uit Den Bosch hun laatste optreden gaven. In 2017 komen ze weer bij elkaar voor een beperkt aantal shows, waarvan er uiteraard eentje op Jera On Air zal zijn.
Al sinds 1981 is Napalm Death, in diverse samenstellingen, een begrip in het grindcore-genre. De Engelsmannen die sinds 1989 onder de bezielende leiding van zanger Mark Greenway staan, brak definitief door met de EP ‘scum’. Een kleine dertig tracks in iets meer minuten, die gezamenlijk een opgestoken middelvinger vormden, gericht naar alles wat zelfs maar rook naar melodie. Napalm Death in een notendop, ook anno 2017.
Met Deez Nuts en Against Me zien we twee oude bekenden terug op de 25e editie van Jera On Air. Against Me, onder leiding van transgender Laura Jane Grace blies de festivaltent weg tijdens de editie van 2014. Met de rauwe stem die Laura Jane nog steeds heeft, en de strakke punknummers die ze daarmee ten gehore brengt, is Against Me al jarenlang een graag geziene gast op alle grote alternatieve festivals . Deez Nuts zagen we zelfs afgelopen editie nog terug in Ysselsteyn, waar ze een verpletterende indruk achterlieten. Reden genoeg om deze Australische hardcore punkband ook dit jaar te verwelkomen.
Ook de punkrockmachine van Apologies I Have None streek al eerder neer op Jera On Air. Vier jaar nadat ze vriend en vijand verbaasden zien we ze deze editie weer terug. Met een karrenvracht aan nieuw, en alom geprezen, werk.
Daarnaast zien we ook de Britse metalcore van Oceans Ate Alaska en de veelbelovende Nederlandse hardcoreband Hawser terug tijdens het eerste zomerweekend van het jaar in Ysselsteyn. Samen met de jaarlijks terugkerende punkrock karaokesensatie Sing Along Riot en, ook vaste prik, het gegarandeerde feest dat de mannen van NOFX-coverband Neufx, kan Jera On Air tijdens de 25e editie een line-up overleggen waar het meer dan trots op mag zijn.
Naast alle bovengenoemde bands maakte de organisatie ook bekend wederom While She Sleeps gestrikt te hebben. In 2016 was deze Engelse metalcore band misschien wel dé verrassing van Jera On Air. En dus komen ze dat in 2017 nog eens dunnetjes over doen. Ook aanwezig is de keiharde Canadese metalcore van Obey the Brave en de Amerikaanse harde rock van Broken Teeth.
Suicidal Tendencies zijn geboekt als één van de headliners. Naast onder andere Me First and the Gimme Gimmes, Architects en Of Mice & Men, zijn ook de rauwe punkers van Suicidal Tendencies een grootmacht in het alternatieve circuit. Niet zo gek ook. De band rondom zanger Mike Muir zag het levenslicht al in 1981. Ruim 35 jaar, verschillende samenstellingen, en maarliefst negentien albums later, wordt het de hoogste tijd dat deze grondleggers het grootste alternatieve festival van ons land bezoeken.
Met de deathcore van Chelsea Grin zien we ook een band terug welke twee jaar geleden vriend en vijand wist te verbazen tijdens Jera On Air. Met de release van het nieuwe, uitstekend ontvangen, album ‘Self Inflicted’ medio 2016 nog vers in het geheugen, is het niet verwonderlijk dat Alex Koehler en zijn zestal ook dit jaar hun opwachtig mogen maken tijdens Jera On Air.
Nog een oude bekende die we dit jaar terugzien op het podium is Caroline Westendorp. De frontvrouw van de Amsterdamse metalband The Charm The Fury, is het gezicht achter de snoeiharde grunts. Met een nieuw te verschijnen album in maart, en optreden op ondermeer Graspop, Fortarock en Download achter de rug, mogen ze niet ontbreken tijdens het laatste weekend van juni. Datzelfde geldt voor de melodieuze poppunkers van Moose Blood. Afgelopen jaar stonden de Engelsmannen nog in een uitverkocht poppodium 013, waarna een tour door de Verenigde Staten volgde. De hoogste tijd dat ook Ysselsteyn kennis maakt met deze beloftevolle punkers.
Daarmee was de koek echter nog lang niet op. Ook de uit Engeland afkomstige poppunkers van As it Is en 101’s uit het iets nabijere Eindhoven zien we terug op de hoofdpodia van Jera On Air. As it Is kwam een kleine maand geleden met hun tweede album ‘okay.’ En daarmee lijkt de band zeker van een definitieve doorbraak op het Europese vaste land. De punkers van 101’s vertrokken in het voorjaar van 2016 naar Californië om daar te werken aan hun nieuwe album. Het is tekenend voor de status en de serieuze aanpak van de nog relatief jonge punkband. Het resultaat mag er zijn, met een meer dan terechte plek op de poster van Jera On Air als logisch gevolg.
Ook de volledige programmering van de PunkBrockBar, een wat kleiner podium met veelal zeer talentvolle bands op de planken, beloofd veel goeds . De bar, ook dit jaar gehost door het Ysselsteynse DJ-duo DoubleUrules, heeft met maarliefst zestien formaties gestrikt, met een mix van aanstormend talent en gevestigde orde. Op het podium van de PunkBrockBar zien we onder meer JB Conspiracy, Antillectual, As Enemies Arise, The Bennies en FOD terug.
Om de 25e editie te vieren zal Jera On Air in 2017 zal voor het eerst uit drie dagen bestaan. Kaarten voor het festival zijn te koop via www.jeraonair.nl. Hier vind je uiteraard ook informatie over de volledige tot op heden bekende line-up, en overige faciliteiten die het festival te bieden heeft.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00