Home » Knight Area – D-Day

Knight Area – D-Day

door hansravensbergen@rockportaal.nl
223 views 4 minuten leestijd

Advies aan alle Knight Area fans voordat zij het nieuwe album D-Day gaan beluisteren: Vergeet alles wat je tot nu toe van Knight Area hebt gehoord.
Na het zesde album Heaven And Beyond voelde Knight Area een sterke drang om een album te maken met een diepere boodschap. Een conceptalbum. Want die had men in de huidige bezetting nog niet gemaakt. De drang en het concept kregen vorm dankzij een verjaardagscadeau. Dat cadeau, een weekendje Normandië, was voor basgitarist Peter Vink ter gelegenheid van zijn verjaardag. De rest is geschiedenis… Letterlijk en figuurlijk.
Het album D-Day is een eerbetoon aan de gevallenen die vochten voor de vrijheid van Europa. Maar gedenkt ook de nabestaanden van hen die voor onze vrijheid vochten en daarvoor het leven lieten. “Om de herinnering door te geven, om eraan te herinneren dat we vandaag in vrede, vrijheid en waardigheid leven omdat anderen hun leven voor ons hebben gegeven”, aldus een statement van Knight Area.
Ieder nummer op D-Day gaat over een geschiedkundige gebeurtenis gerelateerd aan die eerste dag van operatie Overlord. Persoonlijk ben ik niet iemand die zich vaak in teksten verdiept. Maar dit onderwerp intrigeerde mij op een of andere manier. Dat werd versterkt door de toelichting en achtergrond die – naast de songtekst – bij ieder nummer in het zwart-wit vormgegeven cd-boekje is opgenomen. Zo is Blood On The Risers opgedragen aan de Amerikaanse parachutisten van de 82ste en 101ste Airborne Divisies, die op 6 juni 1944 al vroeg met hun parachutes landden aan de Normandische kust. En March To Victory, waarin de weg naar de overwinning wordt bezongen. Niet alleen een nummer wat je een persoonlijk gevoel van victorie geeft, maar nog dagenlang in je hoofd blijft hangen vanwege het aanstekelijke refrein. En dat is toch wat je wilt?
Vocaal gezien heeft Knight Area met Jan Willem Ketelaers een nieuwe kwaliteitsimpuls gekregen. Waar zijn voorganger Mark Smit je als luisteraar regelmatig wist te raken, treft Ketelaers je met zijn recht uit het hart gezongen teksten dieper dan de band ooit heeft gedaan. Neem als voorbeeld When I’ll Be With You, waarin hij, schitterend begeleid door gastmuzikant Robby Valentine op piano, niet alleen voor kippenvel zorgt, maar ook tranen weet te trekken.
Een ander sterk punt van Mark Smit waren de (gedubbelde) zanglijnen en koorzang. Die ontbreken ook niet op deze cd. Het lijkt alleen alsof Jan Willem Ketelaers er een extra dimensie aan heeft toegevoegd. En dat is nog niet alles. Zo zorgt de bijdrage van het Luchtmacht Mannenkoor op enkele nummers voor een nog groter realiteitsbesef en beleving. Tel daarbij de geïntegreerde originele redevoeringen van generaal Eisenhower en Winston Churchill en het mag duidelijk zijn duidelijk dat D-Day geen doorsnee album is.
Het zal de luisteraar van dit schijfje niet ontgaan dat Knight Area zich een ander geluid heeft aangemeten. Waar voorheen associaties waren met progressieve rock in het algemeen en groepen als Marillion, IQ, Genesis en Arena in het bijzonder, klinkt de band vernieuwd en fris. Gedurende een klein uur hoor je moderne goed in het gehoor liggende symfonische rock. “We gaan van een niche naar muziek voor iedereen”, zegt Pieter van Hoorn daarover. Kenners horen dat het kenmerkende basspel van Peter Vink niet langer prominent aanwezig is. Maar ook dat het toetsenwerk van Gerben Klazinga moderner klinkt. En dat Pieter van Hoorn zich maar blijft ontwikkelen en zich op momenten zelfs te buiten gaat aan de dubbele bassdrum. Maar ook gitarist en mede-componist Mark Bogert laat zich niet onbetuigd. Laat ik er maar eens een cliché ingooien: Knight Area klinkt beter en hechter dan ooit. Completer is misschien nog een beter woord. Mede met dank aan Joost van den Broek (Ayreon, After Forever, Star One) die het album voortreffelijk heeft geproduceerd. En niet te vergeten de albumhoes die ontleend is aan de wereldberoemde foto waar Amerikaanse soldaten van de USS Samuel Chase de landingsboot verlaten op Omaha Beach.
D-Day is niet ‘zomaar’ een album. Het is non-fictie, een waargebeurd luisterboek dat je niet loslaat. Knight Area is in staat gebleken zeer diepe gevoelens en emoties in muziek en tekst om te zetten. Om dit onderwerp kan niemand 75 jaar na dato heen. Knight Area raakt je met D-Day diep. Of je nu wilt of niet. Daarom is dit een album van zeer grote klasse.

Lees meer over de ins en outs en achtergronden van D-Day in het interview wat Rockportaal met de band had.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00