Home » Knight Area vertelt op nieuwe album het verhaal van D-Day

Knight Area vertelt op nieuwe album het verhaal van D-Day

251 views 5 minuten leestijd

Wees zuinig op hoe we nu leven, dat is de belangrijkste boodschap op het nieuwe album D-Day van de symfonische-rockband Knight Area. In tien nummers en een introspeech op muziek vertellen ze het verhaal van D-Day en de veldslag in Normandië, als begin van de bevrijding. Voor de clip van de eerste single gingen ze naar de stranden van Omaha Beach, waar de geallieerde invasie plaatsvond op 6 juni 1944. “Als je dat strand op loopt krijg je meteen kippenvel en springen de tranen in je ogen”, aldus drummer Pieter van Hoorn, die vaker op de plek des onheil is geweest. “Wat daar is gebeurd gaat van de diepste ellende tot de grootste gloriegevoelens. Die emoties hoor je terug in onze muziek.”

Van Hoorn heeft zelf als veteraan een militaire achtergrond. Hij diende onder meer als infanterist bij Dutchbat II. “We leven in een tijd van luxe en vrijheid, maar ik heb met mijn eigen ogen gezien dat dit niet zo vanzelfsprekend is. Oorlog en conflicten zijn heel dichtbij en als we niet oppassen gaat het ook hier mis. Tijdens D-Day vochten honderdduizenden militairen voor onze vrijheid. Ons zevende album is een eerbetoon aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in actie kwamen voor vrede, maar ook een waarschuwing: we moeten onze vrijheid behouden en dat gaat niet vanzelf.”

Hommage met een boodschap

De band is blij met het thema D-Day. Van Hoorn: “Het is goed om een verhaal te kunnen vertellen. Je wil niet alleen goede muziek maken, maar ook iets meegeven.” Het thema was snel gekozen na een weekend in Normandië van Van Hoorn, gitarist Mark Bogert en bassist Peter Vink (die altijd grote interesse heeft gehad in de Tweede Wereldoorlog en D-Day). “Dat bezoek deed ons zoveel”, vertelt van Hoorn, “en we voelden meteen dat we creatief veel konden met al die emoties. We wilden een ode maken aan wat er daar allemaal is gebeurd, een hommage, maar ook in het nu bijdragen aan het bewustzijn van mensen.” Bij terugkomst waren toetsenist en oprichter Gerben Klazinga en nieuwe zanger Jan Willem Ketelaers direct overtuigd.

De nummers voor het nieuwe album D-Day waren dan ook snel geschreven. “We zijn begonnen door een aantal belangrijke gebeurtenissen te pakken en die in een verhaallijn te plaatsen”, zegt Van Hoorn. “Van de dropping van de parachutisten en verovering van Pegasus Bridge tot hoe het is om oorlog te voeren in een vreemd land en het verdriet van achtergebleven thuisfront. Met muziek komen deze verhalen echt binnen. Dat wil je als band: mensen raken met je muziek. Een goed nummer matcht met de emotie.”

‘Duizenden helden in de lucht’

Dat geldt in ieder geval voor de eerste single die de band uitbrengt op de toepasselijke dag 6 juni 2019, 75 jaar na D-Day: Blood on the Risers, dat gaat over de parachutisten en paragliders die achter de linies werden gedropt. Zij moesten landen en essentiële punten bij verrassing veroveren. Het nummer blijft hangen. Dat komt mede door de emoties die je in de muziek hoort, van ‘we gaan ervoor’ tot ‘het is gelukt!’. De eerste zin van zanger Ketelaers over duizenden helden in de lucht is direct raak. Voor de clip ging de band met een heel productieteam naar Normandië, van regisseur Will Wissink tot filmer Pieter Sonneveld voor de drone-beelden. Als vaste fotograaf van Knight Area schoot Frank Diemel de albumbeelden.

Na een hele nacht doorrijden arriveerden ze tegen half zes in de ochtend op het verlaten strand. “We hadden een half uur om te filmen voordat het vloed was”, vertelt Pieter Sonneveld. “In no time werd het licht op dat lege, brede strand met alleen de zee en de band. Het zijn de mooiste beelden die ik tot nu toe heb gemaakt. De samenwerking met regisseur Will was ook heel goed en ik ben blij dat ik met mijn dronebeelden heb kunnen bijdragen aan zijn creatieve invulling.” Voor de clip zijn de dronebeelden van de band gecombineerd met historisch materiaal van de invasie tijdens D-Day. “De clip is niet volledig opgenomen in Normandië”, verklapt van Hoorn. “Ik heb ook drummend in mijn achtertuin gezeten voor een green screen zodat de troepen vervolgens achter mij en op mijn lichaam konden worden getoond.”

Groter dan alleen een plaat

Met het nieuwe album gaat Knight Area van progressief-symfonische rock naar meer populaire symfonische rock. De band wil hiermee een breder publiek aanspreken. “We gaan van een niche naar muziek voor iedereen”, aldus Van Hoorn. “Dat past bij de band, maar ook bij het thema. Onze muziek heeft betekenis gekregen. We hebben een duidelijke boodschap: pas op, het kan ook nu gebeuren. Wees kritisch en denk na. Onze generatie heeft als taak de herinneringen aan de oorlog levend te houden en onder de aandacht te brengen van de jongere generatie. Of je nu ouder bent of artiest. Als band vragen we aandacht voor het thema. Dit is voor ons groter dan alleen een plaat maken.”

Aan onderstaande videoclip voor de single Blood on the Risers werkten mee:

Will Wissink (regisseur)
Frank Diemel (fotograaf en filmcrew)
Pieter Sonneveld (drone en fimcrew)
Joost van den Broek (audiomix en mastering)
Jan Dekker (audio-opnamen in Prosound Media Studio)
Cinéma Circulaire 360 Arromanches (filmlocatie)
Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteiten
Butler Records

Knight Area is in 2004 opgericht en bestaat anno 2019 uit:
Jan Willem Ketelaers – zang
Gerben Klazinga – keyboards
Mark Bogert – gitaar
Pieter van Hoorn – drums
Peter Vink – basgitaar

Bron: Persbericht Knight Area d.d. 6 juni 2019.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00