Home » Kolos – Grooveyard

Kolos – Grooveyard

door Filip van der Linden
236 views 1 minuten leestijd

Kolos is een heavy trio uit België. Heavy maar geen metal, wel stoner-rock van de zwaardere soort en kleine beetjes sludge en metalcore. Op hun debuut-EP Grooveyard is het misschien nog wat zoeken naar de richting die ze als band uitwillen, maar onderweg laten ze al mooie dingen zien.
Not A Freak is een oorveeg van jewelste, zeker met die hardcore-achtige, meeschreeuwbare titel als refrein. Ook Start To Boogie en The Great Escape hebben dat sloganeske en die sense of urgency van de punk en de hardcore in de vocalen, waardoor deze band zich knap onderscheidt van de doorsnee stonerband.
Het ritme op de meeste tracks zit dichter bij dat van de gemiddelde Nirvana- en Melvinstrack dan bij Kyuss of Queens Of The Stone Age.  The Sun heeft een intensiteit die doet denken aan een Fugazi of een Rage Against The Machine, ook al moet Kolos nog heel wat groeien om die laatste vergelijking helemaal waar te maken. Maar ze hebben genoeg branie en talent om zonder achteruit te kijken naar hun helden zich een eigen weg te banen.
Op These Days wordt het gaspedaal niet volledig ingedrukt of toch niet van bij het begin. Deze track heeft een meer doorwrochte structuur en opbouw, bijna prog-stoner, met wel nog steeds die opruiende koortjes.
Net iets meer variatie had best gemogen op dit debuut met slechts vijf tracks. Maar dat is dan ook de enige opmerking. Grooveyard is een sterke EP van een band die met klassieke ingrediënten toch een nieuw subgenre weet aan te boren.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00