Home » Lifetime Achievement Award voor Within Temptation

Lifetime Achievement Award voor Within Temptation

door Maurice van der Zalm
158 views 2 minuten leestijd

Voor het eerst sinds de eerste editie van de Buma Awards gaat de Lifetime Achievement Award naar een band. Een bijzondere band, omdat zij beschouwd mag worden als de belangrijkste en succesvolste pionier van donkere, melodische metal, gekleurd door symfonische elementen zoals orkestrale arrangementen en koorpartijen. Uniek kenmerk in dit geheel zijn de krachtige vocalen van zangeres Sharon den Adel, die de mix van metal en klassieke muziek de passende, meeslepende zeggingskracht geeft. De band leverde ontegenzeggelijk de blauwdruk voor een uniek metalgenre dat niet alleen veel navolging kreeg, maar waarmee het zestal tot ver buiten de eigen landsgrenzen uitermate succesvol is geworden.

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: “Binnen Nederland heeft Within Temptation een voorbeeldfunctie vervuld voor opkomende artiesten en bands. Hun succesverhaal toont aan dat het mogelijk is om vanuit een klein land een wereldwijd publiek te bereiken zonder concessies te doen aan artistieke integriteit. Ze hebben laten zien dat Nederlandse bands kunnen concurreren op het hoogste niveau van de internationale muziekindustrie. Hierdoor kregen andere Nederlandse artiesten ook kansen om internationale ambities waar te maken.”

Buma Awards
Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2023. Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lennaert Nijgh Prijs naar de beste tekstdichter en is er de Buma Gouden Harp voor personen die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek.

Over BumaStemra en Buma Cultuur
Buma Cultuur is opgericht door de Nederlandse auteursrechtenorganisatie BumaStemra en ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteurs recht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse (niet per se Nederlandstalige) muziek. Belangrijke initiatieven van Buma Cultuur zijn: Eurosonic Noorderslag, Amsterdam Dance Event, Buma Music in Motion, Buma Music Academy en de muziekprijzen Buma Awards.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00