Home » Lion Shepherd – Heat

Lion Shepherd – Heat

door Maurice van der Zalm
142 views 2 minuten leestijd

Lion Shepherd is een Poolse band die in de basis bestaat uit zanger Kamil Haidar en gitarist Mateusz Owczarek, die behalve elektrische en akoestische gitaar ook gebruik maakt van de Ierse bouzouki wat er mede voor zorgt dat het geluid van Lion Shepherd een sterk folkloristisch karakter krijgt. De tien composities op het nieuwe album Heat zijn vooral composities die je grijpen en prettig in het gehoor liggen.
De eerder genoemde folkloristische inslag wordt goed duidelijk in titelnummer Heat. Het gitaargeluid van Mateusz is daarbij kenmerkend en het warme rasperige stemgeluid van Kamil zorgt voor de rest. Maar ook in When The Curtain Falls ligt de folklore aan de basis van de rockgerelateerde compositie. De compositie is meer dan een eenvoudig vierkwartsmaatje. Er gebeurt van alles in stijl en ritme. Daar ligt ook de kracht van Lion Shepherd. De schijnbaar eenvoudige opbouw wordt namelijk gesierd door interessante wendingen en sfeerbeelden waardoor je geboeid blijft gekluisterd aan de boxen. Opener On The Road Again is daar een goed voorbeeld van. In When The Curtain Falls wordt het stemgeluid van Kamil daarbij mooi aangevuld met de achtergrondzang van Kasia Rościńska. In Dream On komt haar stem wat meer naar voren en zorgt het, samen met het sterke gitaargeluid van Mateusz en de ingetogen zang van Kamil voor een warme atmosfeer die een meer oosters karakter kent. Dit in tegenstelling tot Storm Is Coming waar de folkloristische elementen de toppen van het Balkangebergte in zich hebben.
Het geheel valt goed te omschrijven als een singer-songwritercompositie XL met sterke rockelementen. Lion Shepherd opereert continu in dit singer-songwriter-rockconcept en daar ligt volgens mij ook de kracht van het complete album.
Ze zijn daarin vrij om ook de meer blues-inslag in Code Of Life verder uit te bouwen of vanuit de akoestische setting in Dazed By Glory langzaam te werken naar een krachtig geheel zonder het gevoel vanuit de basis te verliezen. In alle gevallen zijn het sublieme gitaarwerk en de krachtige zang kenmerkend en bepalend voor het totale geluid en het warme karakter.
Lion Shepherd is daarbij tevens in staat tot het produceren van aanstekelijke poprock in Fail of gevoelige en meeslepende muziek in Farewell.
Heat is door het spel van spanning, tempo en kracht een heerlijk album geworden dat je meeneemt op een mooie reis in het onderbewustzijn. Een reis door een glooiend landschap waar de wind je gezicht streelt en waar stevige rotspartijen in het landschap het ruige karakter van Heat ontluikend prijsgeven. Met ergens hoog op een berg Kamil en Mateusz, bijgestaan door een sterke band, die genoeglijk hun klanken de lucht vullen en de ether vullen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00