Home » Lowlands 2016: Een vooruitblik

Lowlands 2016: Een vooruitblik

door Maurice Tonies
110 views 5 minuten leestijd

lowlandsOver een kleine maand staan de poorten van A Campingflight To Lowlands Paradise weer wagenwijd opnen. Festivalliefhebbers kijken hier reikhalzend naar uit en zijn misschien al druk met de voorbereidingen. De tent weer van zolder,de slaapzak, is het luchtbed nog heel of misschien moeten toch nog even de bandjes van de camper worden opgepompt. Met al die voorbereidingen even geen tijd om je alvast bezig te houden met het programma? Rockportaal blikt vooruit!
Er is de afgelopen jaren nogal eens wat kritiek geuit op de programmering. Het zou te veel ontbreken aan echte grote namen. Daar lijkt men gehoor aan te hebben gegeven, want vol trots kondigde Lowlands de komst van Muse aan! Aan de zegetocht die met hun Drones-tour is ingezet lijkt maar niet te stoppen. Drie uitverkochte shows in de Ziggodome en een show op Pinkpop, het kan maar niet op. Ook Lowlands zal worden ingepakt door deze heren. Psycho zal klinken en wie weet komen oudere hits zoals Plugin Baby en Unintended ook nog eens voorbij. Tijdens hun Europese tour nam Muse De Staat mee op tour. De Nijmeegse formatie heeft een bijzonder druk jaar achter de rug en overal waar de band zich liet zien was werd het rondjes rennen met With Doctor. Gaat ook Lowlands ontaarden in een gigantische circlepit?
Lowlands heeft voor elk wat wils, maar er zijn voldoende momenten waarop de kelen wijd open kunnen. Wie Oasis nooit heeft zien optreden krijgt met Noel Gallagher & High Flying Birds toch een stukje nostalgie te horen. Het voormalige Oasis-bandlid laat met zijn huidige band oude tijden herleven en zal er een mooi feest van gaan maken. Overtreft Noel met zijn optreden de show van zijn broer Liam met Beady Eye? Wonderwall zal in ieder geval klinken tijdens deze 24e editie van Lowlands. Nog meer oudgedienden komen zich melden in Biddinghuizen. In 2006 mocht Wolfmother al eens openen in de Alpha en wie er toen bij was heeft al kunnen horen wat voor een geweldige stem zanger Andrew Stockdale heeft. Nu is de band op tour om hun nieuwe album Victorious te promoten en daar is Biddinghuizen de juiste plek voor! Er zijn heel wat meer bands die een nieuwe release te vieren hebben. Zo lanceerde Biffy Clyro onlangs hun nieuwe album Ellipsis en zullen hun fans dan ook mogen trakteren op een compleet nieuwe show. Hoe klinkt bijvoorbeeld Wolves Of Winter en roept de zanger nog steeds “We are Biffy fucking Clyro”?
Het festival in Biddinghuizen biedt meer dan simpelweg heel veel bands. Er zijn heel wat opmerkelijke acts te vinden in de polders van Flevoland. Wie had er ooit gedacht dat De Drie Baritons een show zouden geven om daarmee allerlei bekende artiesten die ons onlangs zijn ontvallen te eren? Hoe pakt de show van de koning van de lach Hans Teeuwen uit? Krijgt hij de gehele Alpha aan het lachen? Is er in de theatertent nog wel plek voor bezoekers die Watskeburt – De Musical willen aanschouwen die daar door De Jeugd van Tegenwoordig wordt opgevoerd?
Naast de vele bands is ook de dance weer goed vertegenwoordigd op Lowlands. Zo zullen Disclosure en LCD Soundsystem de grootste tent op hun grondvesten doen schudden, maar ook zal er in de Bravo tot in de late uurtjes worden gedanst op klanken waaronder die van Speedy J, Paul Kalkbrenner en good ol’Roni Size. Wie echter voor het plattere feest komt is bij Kees van Hondt op de juiste plek. Waar Kees is is het feest. Bamboe zal door de lucht vliegen en wie weet wat nog meer. Waar ook altijd veel door de lucht vliegt is bij John Coffey. Een van de hardstwerkende bands van het moment gaan helaas een stop inlassen. Nog eenmaal zullen ze op Lowlands komen bulderen en het publiek doen moshen, springen, beuken en crowdsurfen. Laat dat maar aan deze jongens over!
Er staan op Lowlands heel veel goede acts geprogrammeerd, waardoor het voor velen lastig kiezen zal worden. Op dit moment is er nog geen blokkenschema, maar je wil toch niet hoeven kiezen tussen The Last Shadow Puppets en Eagles Of Death Metal? De gelegenheidsformatie van Alex Turner en Miles Kane staat die jaar op Lowlands en staat dan ook garant voor een Brits spektakel. Wie dan ook hun laatste geluidsdrager nog niet gehoord heeft krijgt nog even de tijd om deze te luisteren en de show ergens in het schema te omcirkelen. Invloeden van beide bands zijn terug te horen! Het was een apart jaar voor Eagles Of Death Metal. De aanslag in Parijs is de heren begrijpelijk niet in de koude kleren gaan zitten. Zanger Jesse heeft misschien wel wat opmerkelijke uitspraken gedaan, maar het gaat toch vooral om de muziek. Ga dan ook niet lopen boe-en, maar geniet van Wannabe in LA, I Only Want You en zing tegen iedereen I Love You All The Time!
Er is dan ook geen tijd om je te vervelen op Lowlands. Daar is het programma simpelweg te goed voor. Zo is het heerlijk wegdromen bij Sigur Ros. Compleet onverstaanbare teksten, maar o zo mooi. Even helemaal tot rust komen en staren naar het podium, wat overigens bij Ry X ook prima kan. Als je helemaal zen wil worden dan kan dat op Lowlands ook nog. Bij een Yoga-workshop of toch in de Sauna. Lowlands is zoveel meer dan muziek! Films, theater, cabaret, straattheater en dan de overweldigende aankleding. Je zou dan ook bijna vergeten dat ook Brian Fallon & The Crowes, Tom Odell, Sum41 (rock on!), James Blake Damian Marley, Jake Bugg en vele anderen ook nog op het programma staan. Vervelen is dan ook onmogelijk, de keuzestress voor het blokkenschema wordt echter alleen maar groter…..

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00