Home » Lowlands 2018: Rockportaal blikt vooruit!

Lowlands 2018: Rockportaal blikt vooruit!

door Maurice Tonies
427 views 6 minuten leestijd

Over een paar dagen gaan de festivalpoorten van A Campingflight To Lowlands Paradise weer open en lonkt een mooi programma. Onlangs is het blokkenschema bekend gemaakt en kan men een dikke stift aan de gang om een route te gaan verzinnen voor de komende editie. Ook Rockportaal zal keuzes moeten gaan maken. Wat kunnen we allemaal verwachten?
Er komen dit jaar heel wat artiesten naar Biddinghuizen om een nieuw werk te promoten. Zo brachten de Gorillaz in juni hun nieuwe album The Now Now uit, maar ook voorloper Humanz staat nog vers in de schappen. De formatie rondom Damon Albarn zal de Alpha doen uitpuilen en wie wil niet horen hoe de nieuwe singles live klinken en uiteraard de klassiekers Feel Good Inc en Clint Eastwood. Tijdens de show in de Ziggo Dome hebben de Gorillaz al laten zien goed met visuals uit de weg te komen. De verwachtingen voor Lowlands zijn dan ook al hooggespannen, een absolute must. Er zijn nog veel meer acts met nieuw materiaal. James Bay zal ook in de Alpha laten horen dat er veel meer liedjes zijn dan Hold Back The River en If You Ever Want To Be In Love. De keeltjes zullen wijd open gaan en tijdens de show weten of de zanger zijn hoed nog meeneemt of dat deze gimmick over is. Jubilee Road is de titel van het nog te verschijnen album van Tom Odell, De zanger was al vaker te zien in Biddinghuizen en kan deze kans mooi aangrijpen om het publiek te warmen voor zijn aangekondigde release. Tom Odell is zeer geliefd in Nederland en was al op menig festival te zien. Zijn optredens zitten vaak vol passie, het is een bezig baasje en dat zien we graag. Een artiest die ook continu in beweging is is Miles Kane. Na zijn avontuur met The Last Shadow Puppets siert de zanger nu weer onder zijn eigen naam op de lineup. Coup de Grace is nog maar net uit en we zijn dan ook benieuwd of de bezoekers al goed hebben geluisterd naar dit album. Het vorige solo-bezoek van Miles Kane pakte in ieder geval heel goed uit en iedereen stond volop mee te zingen op Don’t Forget Who You Are. Wat zal het dit jaar gaan worden?
Elke editie op Lowlands heeft unieke optredens die je eigenlijk niet mag missen. Het zou zonde zijn als je maar een beetje in het gras ligt en je het optreden van Patti Smith hierdoor laat schieten. De 71-jarige Godmother Of Punk zal niet bij iedereen meteen iets zeggen, maar de klanken van Because The Night en People Have The Power zullen zorgen voor een opleving. Deze legendarische artiest hoeft zich al lang niet meer te bewijzen. Ondanks dat de muziek al decennia meegaat is de boodschap die ze uitdraagt nog steeds actueel. Nog een oudje die zeker voor een feestje gaat zorgen is Nile Rodgers met zijn band Chic! Verwacht een meezingspektakel tot de max. De soul, disco en funk zal klinken, een absoluut feest der herkenning, want Nile Rodgers heeft heel wat hits op zijn naam staan. Zo werkte hij recentelijk nog mee aan Get Lucky, de megahit van Daft Punk, maar ook was hij in het verleden actief voor Diana Ross en Madonna. Tel daarbij de hits op van Chic en je krijgt een geweldige show met een steengoede live-band. Be There!
Ook is er geen gebrek aan Nederlandse acts in de Flevopolder. Zo zal ongetwijfeld De Staat hun nieuwe single ten gehore brengen en mag iedereen in de teksten proberen te duiken van Spinvis. Of lekker losgaan tijdens de show van DeWolff, wat hebben deze mannen toch een tomeloze energie. Ook Blaudzun mag zich weer komen melden op Lowlands en deze artiest heeft zich met het verschijnen van _Up_ weer helemaal in the picture gespeeld. Een vaste waarde is natuurlijk De Jeugd van Tegenwoordig, die zelfs na al die jaren met Watskeburt de Alpha op zijn kop zullen zetten.
Er staan op Lowlands ook een aantal acts geprogrammeerd waarbij je zeker weet dat het een dolle boel wordt. Zo mogen De La Soul de Alpha op vrijdag komen inzegenen en dat belooft een old-school party te worden met tig klassiekers. Misschien blijft de regel  “Hey how ya doin’” uit Ring Ring nog wel even hangen. Geen liefhebber van Hiphop? Niet erg hoor, want er is nog veel meer. Zo zag Rockportaal The Wombats dit jaar al op Paaspop en de enthousiastelingen maakten er een waar spektakel van. Gaat de zanger nu ook weer door het publiek heen? De mannen hebben bewezen dat het niet alleen draait om Let’s Dance To Joy Division, The Wombats is veel meer dan dat! Ok, dat is natuurlijk alvast wat meespringen en zingen, maar echt losgaan doe je natuurlijk bij Gogol Bordello en de Dropkick Murphys. Deze twee bands zorgen voor FEEST. Meebrullen, beuken, springen, helemaal stukgaan is het devies. Het is dan ook mooi dat Lowlands beide bands heeft weten te strikken op deze 26e editie.
Daarmee zijn de tips nog lang niet klaar. Wie gaat er ook allemaal kijken naar de muzikale trip van The War On Drugs? Gaan ze een uitgesponnen Thinking Of A Place laten horen? Krijgen we een mix van de laatste twee albums voor onze kiezen? De Alpha-tent is de plek waar het allemaal gaat gebeuren. The War On Drugs is dan ook een van de grote namen van Lowlands evenals de act Dua Lipa waar velen ook al reikhalzend naar uitkijken. Je kan tegenwoordig niet meer om de kunsten van deze dame heen. Elke dag komt er wel ergens een hit van haar voorbij op de radio. Lowlands heeft dan ook goed in de gaten welke acts er toe doen en ze op tijd te boeken. Zo zal de terugkeer van N.E.R.D. goed gevierd worden, waarbij Pharrell en consorten naast de oude hits ongetwijfeld wat nummers van het nieuwe album ten gehore brengen. Hiphop is een belangrijke stroming geworden en het is dan ook niet voor niets dat Kendrick Lamar Lowlands mag afsluiten op zondag. Hij is een van de grootste rappers van het moment en op eerdere edities heeft hij al bewezen het publiek goed te kunnen bespelen en te laten bouncen. Nee, het is even geen rock in de grote tent, daarvoor kun je wel eerder op de zondag terecht bij King Gizzard & The Lizard Wizard. Het rockmonster wat meerdere albums per jaar uitbrengt zal in de Bravo de boel op stelten zetten. Op A Campingflight To Lowlands Paradise kom je dan ook simpelweg tijd te kort. Overal spelen leuke acts en zelfs de namen die je niet kent kunnen heel verrassend zijn of zelfs een hoogtepunt van het weekend vormen. Drie dagen zal Rockportaal zich gaan onderdompelen in het festivalgedruis in Biddinghuizen, Lowlands here we come!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00