Home » Meat Loaf ! RIP

Meat Loaf ! RIP

door Maurice van der Zalm
190 views 3 minuten leestijd

Het is eind jaren zeventig en hoewel dat alweer lang geleden lijkt, is voor mij de tijd met Paradise By The Dashboard Light nog glashelder. Alsof het gisteren is gebeurd. Als jongetje van tien jaar was ik gebiologeerd en gehypnotiseerd door de muziek en videobeelden van de single die wekenlang de top 40 van Nederland domineerde. Er werd toen al van alles over gezegd en stukken werden eruit geknipt, maar niettemin had de muziek van Meat Loaf (Jim Steinman) een verbazingwekkende aantrekkingskracht op mij. En dat is in al die jaren niet over gegaan. Met het heengaan van Jim Steinman vorig jaar stierf er al een stukje muzikale geschiedenis in mij en met droefheid vernam ik afgelopen week dat ook acteur/zanger, maar vooral entertainer Meat Loaf is overleden op 74-jarige leeftijd.
De zanger die op 27 september 1947 als Marvin Lee Aday geboren werd, kreeg aandacht en succes bij het wereldpubliek met het album Bat Out Of Hell in 1977. Een album waaraan Jim Steinman en Meat Loaf 6 jaar hadden gewerkt (met onderbrekingen) en  grens doorbrekend werkten met muziek (bleek ook later). Het gevolg was dat het album aanvankelijk door veel labels werd afgewezen omdat het niet overeenkwam met de ‘gangbare’ muziek. Uiteindelijk waagde Cleveland International Records de gok en bracht het album in 1977 uit.  En zoals bekend werd (en is)  het een ongekend succes en één van de best verkochte (debuut)albums aller tijden met zo’n 43 miljoen verkochte exemplaren. Muzikaal was het grens doorbrekend, en het succes heeft zeker ook het te maken met het stemgeluid van Meat Loaf en zijn spraakmakende voorkomen.

Een opvolger voor Bat Out Of Hell had het album Bad For Good moeten zijn, maar doordat Meat Loaf zijn stem verloor, besloot Jim Steinman om het album onder zijn eigen naam uit te brengen. In 1981 kwam er dan toch een nieuw album van Meat Loaf met muziek van Jim Steinman met de titel Dear Ringer.
Er volgden nog een aantal albums waarbij Meat Loaf successen beleefden. Bat Out Of Hell II: Back Into Hell kwam in 1993 uit en werd aanvankelijk gezien als een grap. Maar ook dit album bleek enorm succesvol. En ook het album Welcome To The Neighbourhood leverde een paar mooie singles op. Met Bat Out Of Hell III: The Monster Is Loose werd het succes van de voorgaande twee edities niet gehaald en juridische perikelen op de achtergrond overschaduwden misschien licht het album zelf.

Het duo Jim Steinman en Meat Loaf bleef tot het album Braver Than We Are in 2016 werken aan muziek. Het zou het laatste album worden voordat Jim Steinman in april 2021 overleed en nu dan in januari 2022 Meat Loaf zelf.

Als zanger bracht Meat Loaf dus in totaal twaalf albums uit, maar was daarnaast ook geregeld te zien op televisie(series) en films tussen 1962 en 2014 met onder meer optredens in Saturday Night Live, The Rocky Horror Picture Show, Wayne’s World en Wishin’ And Hopin’. Daarnaast is hij te volgen in de documentaire Meat Loaf: In Search Of Paradise.
Een veelzijdig man en entertainer is van ons heengegaan. Een spraakmakend persoon die met zijn stemgeluid en zijn voorkomen/performance zeer zeker tot de verbeelding sprak. Een man die onlosmakelijk is verbonden met het album Bat Out Of Hell en daarmee wereldgeschiedenis schreef met Jim Steinman en wellicht de muziek veranderde.
Voor mij is het heengaan van Meat Loaf alsof er weer een touwtje doorgeknipt wordt in mijn leven. Maar daarbij is er ook weer de flashback naar het jongetje dat pril, naïef en onbezonnen teksten meezong waarvan de betekenis compleet aan hem voorbij ging, maar waar het gevoel, de herinnering en de verbondenheid met Meat Loaf al die jaren onaangetast bleef in het geheugen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00