Home » Metaprism – Catalyst To Awakening

Metaprism – Catalyst To Awakening

door Filip van der Linden
160 views 2 minuten leestijd

De Britse band Metaprism heeft iets met Nederland. Ze namen X-Tinxion al mee op tournee door de UK, stonden vorig jaar op Femmetastic in Geleen en in de Dynamo in Eindhoven als support van Xandria, en ze nodigden Timo Somers van Delain uit voor een gastrol op de track Anomalous II: Ghost of Asylum  van hun nieuwe album Catalyst To Awakening. 
 
Metaprism brengt moderne, melodieuze metal die doet denken aan (het oude) Within Temptation, Epica, After Forever en Delain. Daar moet in Nederland toch wel een publiek voor zijn.
 
De vergelijking met de eerder genoemde Nederlandse female-fronted bands gaan maar op voor zover je de synth-stukken achterwege laat en met behalve de heldere stem van zangeres Theresa Smith ook nog de grunts van Jeremy Draper. Het contrasterende duo op zang zorgt er mee voor dat de spanningsboog altijd strak blijft staan. Het nieuwe album zou wel eens de doorbraak kunnen zijn voor deze ambitieuze Britten.
 
Het album bevat behalve Timo Somers nog een aantal andere gasten: Marco Pastorino van Temperance en Chiara Tricarico van Teodasia op de track Incarcerate.
 
Alle tracks op Catalyst To Awakening barsten van de snelheid en de power, met de melodie altijd centraal. Toch is er in de sound nog veel ademruimte en mogelijkheden om nuances en details te benadrukken. De opbouw van de nummers doet vaak denken aan klassieke symfonische metal, maar zoals eerder gezegd dan zonder synths en met schreeuwen en grunts. De inspiratie halen de muzikanten uit uiteenlopende bronnen: heavy metal en thrash voor de gitaristen en nu-metal, en prog voor de drummer. Er zijn wel meer bands die zo breed gaan, maar het geluid van Metaprism is consistenter dan pakweg Fabulae Dramatis.
 
Metaprism stond reeds op Wacken en Bloodstock en is momenteel op tournee door Duitsland met Iced Earth. Hopelijk zien we Metaprism dit jaar opnieuw in Nederland.
 

 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00