Home » Na AC/DC krijgt nu ook Metallica een monument in België

Na AC/DC krijgt nu ook Metallica een monument in België

door Filip van der Linden
4,3K views 3 minuten leestijd

In 1984 kwam Metallica liefst drie keer in de Belgische stad Poperinge spelen. Twee keer in de ‘betonbunker’ van zaal Maeke Blyde en één keer op het legendarische Heavy Sound Festival. Dat was het eerste Europese festivaloptreden ooit voor Metallica en dat feit verdient een monument en een groot feest, en die komen er in juni 2024.

In Namen, een ander Belgisch stadje, hebben ze al een standbeeld onthuld voor Brian Johnson omdat hij daar zijn eerste concert met AC/DC speelde. In het Schotse plaatsje Kirriemuir staat al een standbeeld voor Bon Scott van dezelfde band en in Dublin staat een standbeeld voor Phil Lynott van Thin Lizzy. Al die standbeelden zorgen voor extra toeristen die bij dat beeld op de foto willen. Poperinge hoopt vast hetzelfde te bereiken met een monument voor Metallica, nog altijd één van de populairste metalbands van het moment.

In 2024, 40 jaar na de drie passages van Metallica in Poperinge, plannen het stadsbestuur en de voormalige organisatoren van het Heavy Sound Festival en New Abasti Concerts twee weken aan activiteiten met onder meer een tentoonstelling, tribute-concerten en quizzen.

De drie concerten van Metallica in 1984 waren hun eerste optredens in België. Als jonge snaken hadden de mannen van Metallica in 1984 nog geen miljoenen fans over de wereld, maar Belgische kenners zagen al snel dat ze een fenomeen zouden worden. De bandleden waren officieel zelfs nog niet oud genoeg om bier te drinken, maar dat was buiten de Poperingse gastvrijheid gerekend. De legendarische verhalen en foto’s uit alle hoeken van het stadje zijn niet te tellen.

Metallica is die gastvrijheid naar verluidt nooit vergeten. Ze hebben alleen maar goede herinneringen aan Poperinge en de Maeke Blydezaal, ook wel de ‘Betontempel van Vlaanderen’ op 12 februari en 17 november 1984 (organisatie New Abasti Concerts) en het Heavy Sound festival op 10 juni 1984. Op die editie van dat festival stonden ze met andere legendarische bands als Twisted Sister, Motörhead en Manowar op de affiche. Voor Metallica was dit het eerste openluchtconcert in Europa en ook de enige Belgische concerten met Cliff Burton op de bas. Hij overleed in 1986.

40 jaar na hun doortocht wordt Maeke Blyde twee weken lang opnieuw de place to be voor fans van Metallica. Er komt een tentoonstelling met nooit eerder getoonde foto’s en affiches en het Heavy Sound Café zorgt ervoor dat je je opnieuw op het festival waant. Bij de zaal wordt een monument onthuld voor Metallica. Op 11 juni 2024 speelt de Belgische tributeband Magnetica het hele concert van 1984 na, met nog enkele latere hits als extra. Op 12 juni 2024 wordt het monument onthuld, met Meatallica, een andere Belgische tributeband, en een koor. Er wordt ook een boek voorgesteld. Op 15 juni is er nog een concert van Meatallica en op 19 juni is er een quiz over Metallica.

Brian Johnson is al komen kijken naar zijn standbeeld in Namen. Misschien, met heel veel geluk, kom je in die twee weken in juni van volgend jaar, wel iemand van Metallica tegen in Poperinge.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00