Home » Nieuw album van Van Morrison in maart 2023

Nieuw album van Van Morrison in maart 2023

door Maurice van der Zalm
2,K views 3 minuten leestijd

Het zal je vast niet verbazen dat Van Morrison een album heeft gemaakt dat geïnspireerd is door Skiffle. Van Morrisons liefde voor Skiffle gaat namelijk al terug naar zijn jeugd. De befaamde platenzaak Atlantic Records in Belfast was voor de zanger een vaste prik, waar hij luisterde naar folk, blues en jazz uit het begin van de 20e eeuw. 

Van Morrison zegt : “I was still in school when I performed with a skiffle band – a couple of guitars, washboard, tea-chest bass.  I was already familiar with Lead Belly’s recordings so when I heard Lonnie Donegan’s version of ‘Rock Island Line’ I intuitively understood what he was creating, I knew that it was what I wanted to do. It was like an explosion. This record retranslates songs from that era. Chas McDevitt’s book is where to start when it comes to the history of skiffle. From the very beginning with Lead Belly and the jug bands laying the foundations through to Lonnie Donegan’s influence, and Chas McDevitt’s skiffle group, it’s all in there.”


Enkele decennia later komt Van Morrison terug op zijn liefde voor het genre met zijn nieuwe album Moving On Skiffle, dat op 10 maart 2023 verschijnt. Hij introduceert het album met de lead single Streamline Train.

Het 23 nummers tellende album raakt de kern van de muziek die Van Morrison al bewoonde sinds hij zes jaar oud was en rondhing in de rokerige ruimtes van Atlantic Records in Belfast. Vol pure covers, staan er op het album ook nummers met originele Van Morrison arrangementen en teksten. Hij lanceert het album met de single Streamline Train, geschreven door bluesartiest Red Nelson in 1936 en populair gemaakt door The Vipers Skiffle Group in 1957.

 

Van Morrison is een Noord-Ierse singer-songwriter, multi-instrumentalist en producer. Hij werd bekend als zanger van de band rockband Them, die in 1964 een hit scoorde met de single Gloria. In 1967 startte Van Morrison zijn solocarrière met de legendarische debuutsingle Brown Eyed Girl. Ondertussen staat de teller op meer dan 40 albums. In 2016 werd hij geridderd voor zijn verdiensten voor de muziekindustrie.

 1. Freight Train
 2. Careless Love
 3. Sail Away Ladies
 4. Streamline Train
 5. Take This Hammer
 6. No Other Baby
 7. Gypsy Davy
 8. This Loving Light of Mine
 9. In The Evening When the Sun Goes Down
 10. Yonder Comes A Sucker
 11. Travellin’ Blues
 12. Gov Don’t Allow
 13. Come On In
 14. Streamlined Cannonball
 15. Greenback Dollar
 16. Oh Lonesome Me
 17. I Wish Was An Apple On A Tree
 18. I’m So Lonesome I Could Cry
 19. I’m Movin’ On
 20. Cold Cold Heart
 21. Worried Man Blues
 22. Cotton Fields
 23. Green Rocky Road

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00