Home » Nils Patrik Johansson – Evil Deluxe

Nils Patrik Johansson – Evil Deluxe

door Filip van der Linden
203 views 3 minuten leestijd

Nils Patrik Johansson heeft sinds kort zijn debuutalbum uit. Onder eigen naam dan toch, want deze Zweed zingt sinds jaar en dag bij Astral Doors, Lion’s Share, Civil War, Wuthering Heights, … Evil Deluxe is zijn eerste solo-album. Al heeft hij natuurlijk een mooi netwerk van muzikale vrienden opgebouwd om hem hierbij bij te staan.
 
Producer en gitarist van dienst is Lars Chriss van Lion’s Share. Ook bassist Anders Loos en Kay Backlund (keyboards) vond Johansson bij Lion’s Share. Achter de drums zat Nils Patrik’s zoon Fredrik Johansson. Hem kan je nog kennen als gitarist van Dark Tranquility. Het is voor het eerst dat vader en zoon samen in de studio waren. De lijst van gastmuzikanten is al net zo mooi: Chris Boltendahl van Grave Digger, Fredrik Bergh van Bloodbound, Anuviel van Saecred Spirit en Marcus Bengts van Tuck From Hell.
 
Nils Patrik Johansson wordt graag vergeleken met Ronnie James Dio en op deze Evil Deluxe laat hij graag horen waarom. Een groot stembereik is op zich echter niet voldoende om 12 nummers lang te boeien. De composities zijn klassieke heavy/powermetal, maar hebben vaak te weinig een eigen gezicht. Johansson kan perfect een knappe track opbouwen en zijn muzikanten kunnen het muzikaal spannend houden, maar een refrein dat je meteen meehebt en dat je zonder verpinken mee kan zingen, dat is hij al eens vergeten.  Door de snelheid en de tonnen energie die hij in de muziek stopt, raken de lyrics op het tweede of derde plan.  De nummers zijn doorgaans helemaal dichtgespijkerd en sommige tracks snakken naar een rustpunt of wat ademruimte.
 
In een aantal nummers hoor je de echo’s van de bands waar Johansson voorts nog in speelt, en dat is niet meer dan logisch. De Accept-cover Burning past mooi in het plaatje dat Johansson schildert op Evil Deluxe, maar zijn versie blaast je niet van je sokken.  A Waltz For Paris is dan weer wel een treffer: van een walsende accordeonintro bouwt Nils Patrik mooi op naar een knap refrein met wat koorzang om dan via gitaarsolo’s en piano naar een symfonische finale te gaan. Jammer dat hij niet vaker zo’n risico’s neemt op dit album. Nog nummers die doel treffen, zijn het met net-niet-te-veel pathos gebrachte Estonia, Dark Evolution en Kings And Queens.
 
Evil Deluxe laat ons Nils Patrik Johansson horen zoals we hem eigenlijk al lang kennen. Als prima zanger en degelijke songsmid. Hij probeert op dit solodebuut niet te veel buiten de lijntjes te kleuren en pleziert zo vooral de fans die hij al heeft via zijn andere bands. Fans van Lion’s Share, Astral Doors en zelfs Civil War zullen niet teleurgesteld zijn.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00