Home » Paganland – From Carpathian Land

Paganland – From Carpathian Land

door Filip van der Linden
134 views 3 minuten leestijd

frontcoverPaganland heeft met From Carpathian Land een klein meesterwerkje losgelaten op de wereld. De band uit Oekraïne zag zanger Volodymyr vorig jaar opstappen, maar vond in Zymobor een meer dan waardige opvolger, één die de band duidelijk voorbij de landsgrenzen kan halen. Volodymyr had een ‘cleane’ bariton, terwijl de grunt van Zymobor beter bij de metal van Paganland past.
 
From Carpathian Land opent met Stozhary, met enkel synths en een akoestische gitaar toch één van de mooiste intro’s die je dit jaar te horen krijgt in het genre, met die typische Slavische weemoed. Dan is het aan de gitaren en de diepe grunt van Zymobor in At The Heart Of The Carpathians. Hierop komt de band in de buurt van Ancient Rites en Finsterforst met donkere en dreigende metal met invloeden van black en death. In de break en de outro komen even wat folk-instrumenten piepen, maar dit is een volbloed blackmetaltrack.
 
Ook de nieuwe uitvoering van P
aganland’s klassieker Black Mountain opent met een dreigende synthesiser-intro van band-oprichter Ruen om dan open te barsten tot een epische track van meer dan zes minuten die niet zou misstaan naast het oudere werk van pakweg Amon Amarth. Het is een misstroostig meesterwerkje, mooi in laagjes opgebouwd, dat je tot diep in de wouden van Oekraïne meesleurt.
 
Belted by Spirit herneemt elementen van introtrack Stozhary en bouwt daar dan met veel vakmanschap een heel dynamische song op voort, met deze keer een uitblinkersrol rol guitarist Eerie Cold. Niet meteen de meest originele solo’s, maar heel correct en met veel gevoel en overtuiging gebracht.
 
The Gloom begint als een klassieke paganmetalsong uit de jaren ’90, maar krijgt dan door de indringende grunt van Zymobor en de synths van Ruen een moderner jpaganlandasje. Opnieuw komen ze hier bij momenten in de buurt van Amon Amarth.
 
Titeltrack From Carpathian Land is de meest dynamische en agressieve van het album, denk aan Kvelertak met synths en klassieke folk-instrumenten erbij.  In afsluiter Chuhayster ontbreken net als in de intro de gitaar en de grunt, maar krijg je een meeslepend en weemoedig folkriedeltje in de plaats.
 
Zelf geven ze Borknagar, Skyforger en Manegram op als referenties, maar daar mag je met een gerust hart nog Finsterforst, Ancient Rites en hun landgenoten van Drudkh aan toevoegen, net als de meeste andere bands op hun label Svarga Music. Maar referenties doen Paganland te kort. Met From Carpathian Land hebben ze Oekraïnse paganmetal een nieuw gezicht gegeven. Hopelijk komt de band volgend jaar naar Nederland en België om dit meesterwerkje live te brengen.
 
 
http://www.facebook.com/Paganland.UA/

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00