Home » Primal Creation – Demockracy

Primal Creation – Demockracy

door Maurice van der Zalm
236 views 2 minuten leestijd

2014 kunnen we afvinken als jaar waarin het Belgische Primal Creation definitief vorm kreeg. Na drie jaar van schrijven, broeien, zweten en opnemen is het album Demockracy een feit. Het vijftal geeft daarmee een aardig visitekaartje af in thrashland, want daar ligt toch wel de basis van het totale geluid. Soms zwaar, maar altijd leunend op een strakke basis.
Opener The Mockracy is daarvoor een mooi voorbeeld. De luisteraar maakt meteen kennis met de strakke thrashmetal van de band, maar Primal Creation weet juist in die strakke basis voldoende ruimte te vinden om af te wijken van het pad. Vanuit een sterke groove komen tempowisselingen op de juiste momenten naar voren en laat zeker zanger Koen Mattheeuws horen dat hij op de juiste plaats staat in de band. Ook in de lagere/zwaardere regionen is hij standvastig.
Verder op het album zorgen juist die kleine accenten binnen de ‘standaard’ thrash dat het album afwisselend en spannend blijft. De galopriff in Cast The First Stone biedt snelheid en het basgeluid van Ewoud Herregat ligt even open en bloot te schitteren.
Ewoud en drummer Clint Cusslier zorgen er samen voor dat de vaart er stevig in blijft in Good Riddance, waarin thrash gespeeld wordt zoals het ‘hoort’. De stabiele riff is mooi op de ritmebasis neergelegd en de (meerstemmige) zang klinkt aantrekkelijk waarbij Ruben Dhaene zijn gitaargeluid al solerend goed neerzet. Een geluid dat ook in Emperor mooi naar voren komt en ervoor zorgt dat Retain The Fight een compleet eigen smoelwerk krijgt.
Naar het einde toe wordt het thrashkarakter wat luchtiger in Vote Clown – A Lost Cause waaarvan het einde doorloopt in het instrumentale Memories dat weer een opstapje is voor de afsluiter ….Of Diminishing Returns.
Een afsluiter die met zeven en een halve minuut buiten de klassieke thrashtijd ligt, maar waarin het klassieke thrashgeluid ruim vertegenwoordigd is. Voor de gelegenheid krijgt het zware gruntgeluid van Koen bijval van gastzanger Gerd Hanssens (The Difference) en dat klinkt fris en goed. Een mooie mix in de afsluiter die meer is dan de gezamenlijke elementen bij elkaar. ….Of Diminishing Returns biedt het gehele arsenaal dat we ondertussen gewend zijn van Primal Creation maar dan samengesmolten tot een, zeg maar epische afsluiter. Het biedt de luisteraar een grote diversiteit aan snelheid, kracht en gevoel en biedt tevens een mooi podium voor Ruben Dhaene met solo’s die uitstekend in het plaatje passen.
Primal Creation is een Belgische belofte die je gemakkelijk tussen de Duitse thrashlegendes als Destruction, Sodom, Tankard en Kreator kan stoppen. Het braadworsten en frieten-thrashfestival zou de ideale gelegenheid zijn om deze bands op een podium te krijgen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00