Home » Royal Jake – Retaliate – The Answer (EP)

Royal Jake – Retaliate – The Answer (EP)

door Maurice van der Zalm
190 views 2 minuten leestijd

cover-royal-jake-retaliate-the-answerHet blijft verbazingwekkend hoeveel ‘herrie’ (lees: decibel) een drietal kan maken. Het Belgische Royal Jake, dat met Retaliate – The Anwer van zich laat horen, valt zeker onder de categorie trio-met-ballen. Ooit begonnen als grunge-/groovemetalband heeft er een verschuiving plaatsgevonden richting de metal/metalcorekant. Een geluid dat zich voor het eerst openbaarde op de EP Tenacity en voortgang krijgt in de nieuwe EP van de band: Retaliate – The Answer.
De vijf nieuwe nummers op de EP bruisen en ademen kracht. Zanger Peter de Bondt laat horen over een sterke strot te beschikken en gitarist Arjen van Acker ragt zijn gitaargeluid sterk door de composities, hoewel hij in Apocalyptic Treasure (met een mooi basloopje) beschikt over zo’n heerlijk zenuwslopend c.q. –strelend gitaarloopje dat te pas en te onpas langs komt. Daarbij bieden de onregelmatigheden in stijl en tempo de luisteraar een goede afwisseling en zijn voldoende om menig wenkbrauw te doen optrekken.
Royal Jake wordt op de EP bijgestaan door twee uitstekende brulboeien. In het spijkerharde titelnummer Retaliate – The Answer, waarin het begrip ‘riff’ met hoofdletters mag worden geschreven, komt Hans Teurlinck (Whatever It Takes) wat extra’s toevoegen. Hij is wel wat gewend en binnen de stevige basis in deze compositie past hij uitstekend. Ook hier weet gitarist Arjen met zijn gitaarspel de subtiele elementen aan het zware geluid toe te voegen.
In Sacrifice You (ft. Yannick S. van Hexa Mera) tempo ligt wat lager, de intensiteit blijft en de kenmerkende muzikale grondslag is sterk aanwezig. Bijzondere zangstijlen waarin diepe grunts en pig-squealen voor de nodige kracht en energie zorgen. Naarmate de EP vordert, wordt het wat meer metal en wat minder ‘core’. De basisriff in Cassandra Complex zou je binnen de thrashmetal gemakkelijk tegen kunnen komen. De breakdowns en de nodige vertragingen in tempo in de compositie verwijzen wat meer naar de metalcore, evenals het diepe gruntgeluid van Peter de Bondt. Slotnummer NGB begint bijna liefkozend, maar mondt ook uit in stevige riff-georiënteerde metal. Dat bijna lieflijke karakter komt wel terug in de compositie met Peter als grote boze wolf. Het tempo ligt lekker laag en de compositie sluit hiermee een lekkere EP af van een sterke Belgische band.
Dit weekend is Royal Jake nog te zien met Whatever It Takes en Hexa Mera en tijdens het halloween weekend kun je ze opzoeken in Antwerpen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00