Home » Sharky Sharky – Super Awesome Mega Rock

Sharky Sharky – Super Awesome Mega Rock

door Eric van den Bosch
133 views 2 minuten leestijd

Sharky Sharky - Super Awesome Mega Rock cover
Metal gericht op kinderen, kan dat überhaupt wat zijn? Och, The Presidents Of The United States Of America-zanger Chris Ballew maakt als Caspar Babypants kinderliedjes die heel genietbaar zijn. Kwestie van dezelfde standaarden aanhouden als je voor volwassenen zou doen. Dus toen ik Sharky Sharky’s Super Awesome Mega Rock voorbij zag komen, was ik best benieuwd. Dom, dom, dom.
Het album is gefinancierd via een Indiegogo-campagne, die duizend pond moest opleveren. Ze bleven bij 844 steken, en ik snap wel waarom. Een verhaaltje over haaien, kwallen en inktvissen, tot zover prima op de doelgroep afgestemd. En ik snap best dat je voor meezingbare refreintjes wilt zorgen, maar ook dat kun je bij eenvoudige songs inventief doen, zoals de genoemde Presidents en bijvoorbeeld The Offspring hebben laten zien. Sharky Sharky komt – hoewel afkomstig uit Aberdeen, Schotland – niet verder dan ongelofelijk zouteloze op Amerikaanse leest geschoeide metalpop.
Het is op veel momenten niet eens veel harder dan K3, de riffs zijn meestal drie akkoorden lang en volstrekt geschikt als melodietjes voor muziekdoosjes (maar wel in haaienvorm, hè!), een paar keer komt de K3-versie van Yngwie Malmsteen voorbij en de zang is stevig door de AutoTune gehaald. Er is eigenlijk maar één track te vinden die nog enige inventiviteit vertoont, “Frankenshark”. Maar ja, dan heb ik er al 35 minuten ellende opzitten.
O ja, de bandleden heten Sharky, Baxter, Jawnofin, Andy en Finley en ze treden op in haaienpakjes. Gelijk hebben ze, ik zou ook zo onherkenbaar mogelijk willen zijn.
Het is waar, ik ben niet de meest voor de hand liggende persoon ben om Super Awesome Mega Rock te recenseren, maar ook ik hoor meteen dat dit soort prefab metalpop in de Verenigde Staten continu gemaakt wordt – en beter. Ik zag al ergens de term ‘wholesome’ – deugdzaam – voorbijkomen en dat zegt eigenlijk alles. Dit is muziek voor mensen die echte metal maar eng vinden en bang zijn dat hun kindjes door het luisteren naar de verkeerde muziek voor hun tiende aan de heroïne zitten. Als je het mij vraagt is juist Sharky Sharky een garantie voor een fiks trauma.
Metal voor kinderen? Prima. Maar gebruik het niet als verkooptruc voor iets wat gewoon onder de maat is.
[youtube id=”__Mv6wjwBQg”]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00