Home » Sharptooth – Clever Girl

Sharptooth – Clever Girl

door pim@rockportaal.nl
150 views 2 minuten leestijd


Sharptooth is een hardcore band uit Baltimore en met debuutalbum Clever Girl hebben ze een plek in mijn lijst albums van het jaar 2017 weten te veroveren. Hun kracht, visie en talent komen allemaal samen op dit geniale debuut.
Sharptooth neemt met Clever Girl afstand van de poppunk op hun EP Chompers uit 2015. Met nieuwe zangeres/activiste Lauren Kashan slaat de band een hardere weg in. Haar creativiteit en talent heeft de band enorm veel aandacht opgeleverd. Vooral haar teksten raken de Amerikaanse samenleving tot op het bot. Homohaat, verkrachting, de objectificatie van vrouwen, Kashan schreeuwt de longen uit haar lijf want in deze band kan ze al haar haat en frustratie kwijt. In Rude Awakening zingt ze This is the place where I come alive/This is what I need to survive/I’m finally home. Sharptooth is haar passie en op Clever Girl hoor je niets minder dan dat.
De muziek is een mix van vooral hardcore, beetje punk en hier en daar vind je nog wat lichte sporen poppunk maar dat is niet vervelend. Het brengt juist wat luchtigheid in de betonstorterij aan breakdowns. Want breakdowns zijn er genoeg, met als uitschieter de breakdown in Give ‘em Hell Kid. Een oud nummer van Chompers die in een netter jasje is gestoken. Het nummer klinkt op de EP erg rauw en daardoor veel harder, maar op Clever Girl heeft de band het intro aangepast. We horen nu demonstranten roepen no justice, no peace, no racist police waardoor de boodschap nog recenter wordt. Afsluiter Pushing Forward maakt de plaat af met de mooie symboliek van een cirkel. De tekst uit Rude Awakening wordt hier weer aangehaald en aangevuld met I cease to be what you wanted me to be/So forget the past/Grab my hand. Het nummer heeft hele kleine poppunkrandjes die niet vervelend melodieus zijn. Op Rise is dat randje er ook en dat is een nummer dat zo een revolutie zou kunnen ontketenen. To tell the world your story you have got to leave your home: verlaat de veilige haven en laat het leven op je af komen. Leer jezelf kennen en ga niets uit de weg. Kippenvel.
Conclusie: Clever Girl is een revolutionair album. Vanwege de teksten van Kashan en omdat ze één van de weinige vrouwen in de hardcore scene is, die haar bek opentrekt en de stilte doorbreekt die vele mensen bewaren. Muziek is kracht. Sharptooth is die kracht.
Op een schaal van 1 tot 10:
9

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00